En motiu de la celebració del Dia Internacional en Contra de la Violència de Gènere el dissabte 22 de novembre el Casal Popular Panxampla vam dur a terme una acció a la plaça de l’Àngel de Tortosa que requeria de la participació directa de les persones, que tot i el vent i la mala hora que feia, passaven per la plaça.
“Donem la cara en contra de la violència de gènere”. Esta vegada no es tractava de firmar un manifest, sinó literalment de donar la cara i amb una acció tan senzilla i decidida alhora, com fer-te una foto, denunciar i definir-se clarament en contra de la violència de gènere i a favor dels bons tractes.
Quan parlem de violència de gènere ens referim a la violència que patixen les dones i xiquetes precisament per ser dones i xiquetes , fruit de les relacions jeràrquiques entre hòmens i dones que malauradament encara predominen arreu del món. Segons l’ONU, cada 18 segons hi ha al món una dona maltractada.
El llenguatge mostra com s’entén la realitat La violència de gènere se va configurant a poc a poc i se sustenta en un pensament i una mentalitat que permet arribar a acabar amb la vida de moltes dones. Se comença per expressions que verbalitzen clares desigualtats com “No és el mateix educar un fill que una filla”, “Porta’t com una xiqueta”, “Això no és per a noies”, “Has d’estar ben guapa” i es continua amb altres que desprecien les dones i pretenen justificar la discriminació :“Calla que tu d’això no n’entens”, “Se’t passarà l’arròs”, “Dona havia de ser!”, “Este càrrec no és adequat per a una dona”, “Ets una inútil”, És així com s’arriba a creure’s que se té el dret de imposar control a les dones: “A casa meua porto jo els pantalons”, “Aquí mano jo i prou”, “Vés amb compte amb el que dius”, “Vés amb compte amb el que fas”. I es va pujant de to, legitimant la violència: “Tu a mi no me toreges”, “Ets la meua dona!”, “És que ets la seua dona”, fins a disculpar la violència més evident i l’assassinat: “Si et pego és perquè t’estimo”, “Abans morta que veure’t amb un altre”.
És cosa de totes i totes anar desmuntant este pensament , deixant de reproduir estereotips sexistes , compartint responsabilitats, oferint les mateixes oportunitats, buscant noves maneres de relació lliures d’imposicions i agressivitat...
Pels bons tractes, donem la cara en contra de la violència de gènere.
Podeu posar-vos en contacte o passar pel Casal Popular Panxampla per participar i fer-vos la foto!