dimarts, de desembre 02, 2008

tercer número de la REVISTA PANXAMPLA
moviments socials i alternatives

_editorial
El nostre monogràfic està dedicat a desenmascarar el concepte de civisme de les ordenances, que prioritzen, entre d’altres, les multes i la policia com les noves eines per millorar la convivència ciutadana i veïnal. Els col·lectius més humils (pobres, immigrants i jóvens) pareixen molestar i aquesta normativa s’aplicarà per traure’ls del carrer. ¿Els nombrosos problemes de convivencia veïnal i entre població immigrant i autòctona desapareixeran amb les ordenances? La solució al problema de la convivència a Tortosa, necessita de diàleg, punts de trobada i sobretot coneixença mútua per superar la por d’allò desconegut. No sembla ser aquesta, la visió d’un ajuntament que, tot i utilitzar la paraula mediació, aplaudeix i calla davant les actuacions mediàtiques dels mossos contra la població immigrant al casc antic. Què podem fer? Participar dels punts de trobada que apareixen a la ciutat com sopars interculturals, trobades musicals, jota a la plaça, parelles lingüístiques, tallers de danses del món... sí que són apostes per millorar la convivència. Prohibir i multar, no. Ara que es parla de refundar el capitalisme,voldríem destacar la paraula decreixement que apareix en diversos articles. Quan ja ningú creu que el creixement pot ser sostenible, ens preguntem ¿com és possible que cap partit no haja demanat que no es construeixe l’autovia de l’interior? Més fàcil i barat és ampliar l’AP-7 i alliberar els peatges. Perquè l’A7, l’autovia de l’interior, serà una nova cicatriu per al territori (millor encara seria connectar-lo amb un tren públic i de qualitat). I si el capitalisme està en crisi, i no es pot créixer infinitament, per què tant d’interès a apoderar-se de l’aigua de l’Ebre (pous de Vinallop i canal Xerta-Sènia)? O, ¿ per què, si no podem seguir consumint energia il·limitadament, el lobby nuclear pressiona per allargar la vida de les nuclears? No dubten que quan parlen de refundar el capitalisme, només volen rentar-li la cara, sense qüestionar res. Confiem que siga la crisi del petroli la que ens obligue a decréixer com proposa Carles Ibàñez. I per últim, no voldríem oblidar que fa 70 anys, pel riu Ebre no només va entrar un exèrcit feixista, sinó també unes idees i uns valors, que com demostra el monument del riu, encara hi són presents. Si queda una mica de sensibilitat democràtica, ajuntament de Tortosa, retirada ja!

::sumari::
LA FOTO DENÚNCIA: Tancament d'Ascó i Vandellòs ja!

MONOGRÀFIC: Cinisme o civisme?

La política de “tolerancia zero” de les noves ordenances municipals
Jaume Asens, advocat i president de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

L’ordenança del civisme de Tortosa

És possible l’espai públic en la ciutat global?
Zaida Muixí, arquitecta i professora d'urbanisme

Civisme o la coerció de la ciutadania compromesa
Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (Equip de recerca sobre la gestió punitiva de l’espai urbà)

Per a què una ordenança del civisme?
Candidatura d’Unitat Popular de Berga

Ciutats frontera: ordenances de civisme i migracions
Espai per a la desobediència a les fronteres

Conviure en un món violent
Josep Navarro

ENTREVISTA: Montse Cervera
Presidenta de Ca la Dona i membre de la Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït

INTERNACIONAL: EZLN: la digna lluita d’autogovernar-se
Guillem Argelich

PAÏSOS CATALANS: Al servei de qui estan l’urbanisme i les infraestructures?
Ramon Caralt, enginyer industrial, membre de l’associació ecologista l’Esbornac i ATTAC Girona

OPINIÓ: La crisi energètica ja és aquí
investigador especialitzat en ecologia i sostenibilitat, membre de l’Observatori de la Crisi Energètica i les Alternatives de Societat (OCEAS).

OPINIÓ: El decreixement
www.decreixement.net


MEMÒRIA HISTÒRICA: La Guerra de Successió a les Terres de l’Ebre
Jordi Valls Clua

CULTURA:La batalla de la memòria
Mario Pons

CULTURA: El món de la ceràmica
Joan Panisello

RACÓ DE PANXAMPLA: L’activisme a les Terres de l’Ebre
Toni Royo

PORTADA: Assumpta Arasa
Estadisticas Gratis