divendres, d’agost 08, 2008

no a la directiva de les 65 hores!

RETIRADA DE LA DIRECTIVA EUROPEA DE LES 65 HORES SETMANALS
VOLEN FER-NOS RETROCEDIR MÉS D'UN SEGLE!!


El passat 9 de juny, els ministres de Treball de la Unió Europea, sense cap vot en contra, van aprovar la “proposta de modificació” de l’actual Directiva sobre ordenació del temps de treball. La modificació de la Directiva autoritza els estats membres a canviar les seves lleis per permetre l'allargament de la jornada setmanal de treball fins a les 60 hores (o 65 en el cas de col·lectius com el sanitari o bombers, els descansos dels quals en les guàrdies deixen de considerar-se temps de treball). Com que el límit de les 60 hores és, a més a més, una mitjana trimestral, la jornada real podria prolongar-se fins a les 78 hores setmanals (en una setmana determinada). En el cas de contractes de menys de 10 setmanes, no hi haurà ni tan sols aquestes “limitacions”.

La Directiva també permet fixar per llei que la jornada setmanal “normal” (de fins a 48 hores) sigui considerada com una “mitjana anual”, de manera que el treballador estaria permanentment a disposició de l'empresa i les hores extres, festius… passarien a ser considerats com a hores ordinàries.

Aquest brutal atropellament volen dur-lo a terme, a més a més, mitjançant acords individuals treballador-empresa, al marge dels convenis col·lectius i de la representació sindical dels treballadors, atacant una de les majors conquestes de la lluita dels treballadors: el seu dret a la representació i la negociació col·lectiva.

Aquesta Directiva indigna ha de passar ara pel Parlament Europeu per a la seva aprovació definitiva.

El nostre rebuig total a la Directiva

El 1919, l'OIT va oficialitzar la jornada màxima de 48 hores, després d'una llarga lluita del moviment obrer internacional per les 8 hores diàries. Ara, ENS VOLEN FER RETROCEDIR MÉS D'UN SEGLE, posant-nos novament en jornades “legals” de 10 a 12 hores i sis dies per setmana.
Els mateixos que ens volen allargar el temps de treball són els que volen que ens jubilem als 70 anys, acabar amb les conquestes socials i privatitzar els serveis públics. La Unió Europea deixa així en evidència el seu caràcter d'instrument del capitalisme europeu i el destí que ens espera als treballadors i als sectors populars. ¿A algú li estranya que els irlandesos hagin dit No al Tractat de Lisboa, com abans francesos i holandesos a la proposta de Constitució neoliberal i antisocial? Sota el capitalisme, els “avenços tecnològics”, en comptes de portar-nos al progrés social, ens tornen al pitjor passat d’explotació. Denunciem el paper dels governs europeus, que actuen com a dòcils instruments del capital en l'ofensiva contra els drets dels treballadors. Entre els promotors de la Directiva de les 60 hores hi ha, al costat de la dreta europea, partits com el laborista britànic o la socialdemocràcia alemanya. El Govern de Zapatero, que diu que no li agrada la Directiva, ni tan sols va votar en contra en la reunió de ministres europeus.

Ens hi juguem molt. Per una vaga general de 24 hores el dia 7 d'octubre

Amb la Directiva del temps de treball, ens juguem un retrocés històric, hipotecant el futur de les noves generacions de treballadors. Una agressió d'aquesta envergadura exigeix una contundent resposta general a tot Europa.

La proposta de la CES (Confederació Europea de Sindicats, de la qual formen part CCOO i UGT), no obstant això, està ben lluny del que es necessita. Una agressió com aquesta no es pot aturar fent pressió diplomàtica a eurodiputats i governs i limitant la mobilització dels treballadors europeus a una protesta testimonial el dia 7 d'octubre.

Per això, cridem els comitès d'empresa, seccions sindicals, col·lectius i organitzacions a desenvolupar un procés de mobilització a tots els nivells i a exigir a la CES que, atenent al que ha de ser la seva obligació, converteixi les aturades entre 5 i 15 minuts del dia 7 d'octubre en una VAGA GENERAL EUROPEA DE 24 HORES, amb grans manifestacions, per exigir, en nom de la classe treballadora del continent, la immediata retirada de la modificació de la Directiva. Exigim als europarlamentaris el rebuig directe de la Directiva i al Govern Zapatero que, si de debò s'oposa a la Directiva, ho expressi amb tota claredat i faci un crida europea urgent al seu repudi.

1 de juliol de 2008

XARXA CONTRA ELS TANCAMENTS I LA PRECARIETAT
Estadisticas Gratis