dijous, d’agost 24, 2006

Camps de golf a les Terres de l'Ebre

La destrucció del litoral mediterrani, principal raó per fer el transvasament de l'Ebre, ara arriba de ple a les Terres de l'Ebre.

L'empresa Tortosa Golf Resort ha arribat a les Terres de l'Ebre i ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Tortosa per a la construcció, a Vinallop, d'un complex turístic que inclou un hotel de quatre o cinc estrelles, una urbanització d'un miler d'habitatges i d'un camp de golf de 18 forats.

Empreses com esta s'estan convertint en les propietàries de grans quantitats de sòl, són els grans terratinents del present, signen convenis amb ajuntaments que requalifiquen grans extensions de sòl rústic (l'ajuntament de Tortosa requalificarà 1,2 milions de metres quadrats) per a què este tipus d'empreses puguen fer grans negocis especulatius. Les empreses compren els terrenys als propietaris per quantitats elevades fent elevar d'esta manera els preus de venta de terrenys i immobles del voltant, fent-los cada cop més inaccessibles per a la gent del territori, agreujant els problemes que té actualment la gent jove per a accedir a una vivenda digna amb un preu just. A la vegada, el preu que l'empresa ha pagat als propietaris és una quantitat molt inferior al benefici que en treu després de construir la macro-urbanització.

Per tant les administracions que col·laboren amb este tipus d'empreses són les principals responsables de l'especulació immobiliària existent.

L'Ajuntament de Tortosa ja està col·laborant amb esta bombolla especulativa mitjançant el POUM i la signatura de cinc convenis urbanístics de caràcter residencial amb diferents promotores que representen la construcció de 3.200 habitatges nous (quan al casc antic n'hi ha molts de buits amb un estat de conservació lamentable i l'augment de la població és només de l'1%) a l'Horta del Temple, el programa d'actuació de Sant Llàtzer, el pla de millora de Ferreries, el pla parcial de l'horta de Sant Vicent i el pla parcial de la Farinera. A sobre dels esmentats convenis ara s'hi afegeix el conveni del camp de golf, el complex hoteler i la urbanització de Vinallop.

El fet que este últim conveni s'haja signat a finals de juliol i que el ple en què es discutirà la seva aprovació siga en hores laborals és molt indicatiu de les ganes que té l'Ajuntament que la ciutadania puga participar en este tipus de decisions. I recorda, inevitablement, els projectes que presentaven CiU o el PP fa uns anys, com la llei del PHN, la Interconnexió de Xarxes, l'Avaluació d'Impacte Ambiental del PHN... tots ells presentats durant els mesos de l'estiu.

La urbanització i el camp de golf promoguts per l'Ajuntament de Tortosa i l'empresa Tortosa Golf Resort estan ubicats curiosament en la mateixa àrea o­n s'havien d'instal·lar les infrastructures de captació del transvasament de l'Ebre, dalt mateix de l'anomenat "Km 0". Es tracta d'uns terrenys de secà, ubicats sobre les terrasses al·luvials del quaternari amb un elevat valor paisatgístic, tant per les vistes al Port, al riu, a Tortosa, al Coll de l'Alba, com pel paisatge agrícola de secà amb masos antics, ametllers i garrofers, tant característic de les nostres Terres. Podria ser que tinguessen pressa per fer-ho abans que es faci el Catàleg de Paisatge de les Terres de l'Ebre que hauria d'estar enllestit a finals del 2006?

Les Terres de l'Ebre no podem assumir un model turístic de sol, platja, grans complexos urbanístics i camps de golf que destruix el territori, esgota els recursos natruals i no crea riquesa als nostres pobles, ans al contrari, promou feines precàries i temporals. El complex turístic dóna tots els serveis necessaris a la urbanització i per tant no genera cap tipus beneficis a la gent d'aquí.

Les nostres comarques per la seua gran qualitat paisatgística, per la riquesa d'elements naturals i culturals que conserven i per la seua agricultura, no necessiten este model turístic que l'Ajuntament de Tortosa vol implantar a Vinallop. Un model que crea espais artificials, sense personalitat i infrautilitzats. Enlloc de construir camps de golf i complexos urbanístics als espais rurals de Tortosa haurien de promoure la restauració de masos, anant cap a un model agro-turístic molt més integrat en el nostre territori.

Les Terres de l'Ebre tenen suficients atractius per promoure un altre tipus de model turístic, no entenem que l'Ajuntament de Tortosa busque "un atractiu turístic de primer ordre a la ciutat" amb el camp de golf, i en canvi, encara no haja entès que la prioritat actual de la nostra ciutat hauria de ser restaurar i promoure el nucli històric. L'actitud irresponsable de l'Ajuntament pot deixar perdre el jaciment arqueològic del Carrer Montcada i la façana fluvial (amb l'enderrocament de les cases de la Catedral), entre d'altres, mentre miren cap a un model turístic caducat que no té res a veure amb la Nova Cultura de l'Aigua de la qual Tortosa se n'atorga la capitalitat.

Les manifestacions contra el transvasament han evidenciat que les Terres de l'Ebre estan en contra del model territorial que s'està implantant al litoral mediterrani, tenim dret a decidir quin territori volem i a participar en els planejaments que es fan del nostre territori.

Per una nova cultura de l'aigua i del territori, prou d'especulació!

Mira tambe: PDE , Gepec
Estadisticas Gratis