dilluns, de març 17, 2008

crònica
"el món: una perspectiva global", amb Arcadi Oliveres

primeres jornades internacionalistes
“un altre món ja és possible”
divendres 14 de març
El món: una perspectiva global, a càrrec d’Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres fa una descripció del món actual com una situació trista, però amb l’esperança, com diu el títol de les jornades, que un altre món JA és possible.

Comença amb un primer problema, la informació, si no sabem què passa no podem actuar. Comenta que no n’hi ha prou amb la televisió i alguns diaris per estar ben informats i posa tres exemples d’informació enganyosa. Se’ns informa malament i amb mala intenció.

Arcadi estructura la situació delmón en quatre eixos:

La malaltia: LA SIDA.

L’informe de l’ONU diu que al món hi ha 40 milions de malalts. Cada any moren 4 milions de persones de SIDA i cada any se n’infecten 4 milions més. D’aquests malalts, 24 milions viuen a l’Àfrica, dels quals només 1 milió rep tractament, la resta no, ja que nopoden pagar els preus dels medicaments antiretrovirals, la raó del cost elevat d’aquests medicaments són les patents dels laboratoris farmacèutics.

La llei de patents fa que fins que no passen 20 anys un medicament no pot passar a ser genèric. A l’Índia la llei de patents era diferent a la resta del món i amb 8 anys la patent ja havia caducat,per aquesta raó Sud Àfrica comprava els medicaments a l’Índia. Els laboratoris indis van ser acusats i els acusadors van perdre la demanda,aleshores van recórrer a l’Organització Mundial del Comerç, que va obligar l’Índia a canviar la seua llei, ara la patent a l’Índia dura 20 anys. Veurem molts més morts de SIDA.

Els ingressos de la gent.

Informe de l’Organització mundial del Treball:

700 milions de persones tenen uns ingressos d’1 dòlar/dia
1000 milions de persones tenen uns ingressos de 2 dòlars/dia
1000 milions de persones no tenen ingressos, 0 dòlars/dia.
En total 2700 milions de persones, el 42% sobreviu o mor amb el que cobra.
Els 10 més rics del món tenen els diners que equivalen a tots els ingressos d’Àfrica.
1000 milionaris del món han ingressat el 20% més en el darrer any.

La fam.

Entre 44.000 i 100.000 morts de fam diaris al món.
Segons la FAO són 70.000 morts diaris al món, que com que moren repartits arreu no són mai notícia.

De menjar al món en sobra, uns tant i uns altres tan poc. No és bo de portar menjar als llocs necessitats, sinó mitjans perquè puguen resoldre la seua fam: assolir la sobirania alimentària.
Per resoldre el tema de la fam caldrien 50.000 milions de dòlars, que sembla que no els volen donar, però sí tenen 200.000 milions per a fer la guerra a l’Irak, i en porten 600.000 milions de gastats fent la guerra. Governen delinqüents.

UNICEF

En el món hi ha 700 milions d’infants (fins a 18 anys) que no tenen vivenda digna, 500 milions que no tenen accés a l’aigua potable. La feina d’anar a buscar l’aigua correspon a les xiquetes, generalment es dediquen 6 hores diàries a buscar aigua, per la qual cosa no poden anar a l’escola i conseqüentment es genera l’analfabetisme femení.
Portar aigua a tots els poblats costaria 10 milions de dòlars que ningú no té.

Aquest món està francament malament, però estarà pitjor si no s’actua.
Cal REDISTRIBUIR. Els ciutadants i les ciutadanes tenim dos responsabilitats.

Reduir el consum: consumidors i consumidores responsables.

Estalviar (Banca ètica)
Estadisticas Gratis