diumenge, d’abril 06, 2008

fuita nuclear a Ascó

COMUNICAT DE PREMSA SOBRE LA FUITA RADIOACTIVA DETECTADA A L’ENTORN DE LES CENTRALS NUCLEARS D’ASCÓ

LA COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC) CONSIDERA AQUEST FET D’UNA EXTRAORDINARIA GRAVETAT

Denunciem l’estat deficient de les centrals d’ascó, la precarietat dels procediments d’avís a la població i la indefensió manifesta de la ciutadania davant les instal·lacions nuclears.

Segons hem sabut a través del Telenoticies Migdia de TV3 d’avui dissabte 5 d’abril, el CSN ha informat de la detecció de partícules radioactives dins i fora del complex nuclear d’Ascó.

Segons hem pogut esbrinar la CANC:
- Es tractaria d’un problema al circuit primari de refrigeració (el que refreda el reactor nuclear) que presentava petites fuites radioactives de partícules de cobalt que s’han anat alliberant des del passat mes d’octubre de 2007.
- Les emissions radioactives en principi s’haurien produït per la torre de refrigeració.
- De moment no se’n coneix l’abast territorial ni l’impacte real sobre les persones i el medi ambient.

CONSIDEREM que el fet és d’una extraordinària gravetat pels motius següents:
- En el seu moment ja vam denunciar el deficient estat en els nivells de seguretat de les tres centrals nuclears instal·lades a Catalunya i gestionades per ANAV (Ascó I, Ascó II, i Vandellòs II), que durant el 2007 van acumular el 65’5% dels successos notificables, segons dades del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).
- Els processos d’avís a la població estan en una situació precària, doncs no s’ha informat fins a 6 mesos més tard des de l’origen de la fuita.
- La indefensió manifesta en que es troba la ciutadania davant les instal·lacions nuclears, en no existir cap mena d’estudi epidemiològic que determini els nivells de salut pública dels ciutadans i ciutadanes.

Es per tot això que EXIGIM:
- Paralització immediata de les tres centrals nuclears instal·lades a Catalunya i gestionades per ANAV, fins que es donin explicacions urgents, transparents, contrastades i fiables, d’aquest succés tant greu, i es garanteixin els plens nivells de seguretat en totes tres instal·lacions.
- La depuració de responsabilitats entre els gestors de les centrals nuclears (ANAV), així com en el sí del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).
- Revisió del Pla de Vigilància Radioactiva i de tots els protocols d’informació a la població, per tal de fer-los més eficients i més transparents.
- Reformulació de la darrera revisió del CSN aprovada per PSOE, PP i CiU, que va quedar molt descafeïnada d’acord amb els plantejaments inicialment desitjables i que recercaven més eficiència i més transparència d’aquest organisme públic.
- La no autorització de les llicències d’activitat de les tres centrals nuclears instal·lades a Catalunya (Ascó I, Ascó II, i Vandellòs II) més enllà de les properes revisions previstes per als propers anys.

COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC)
Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, 5 d’abril de 2008

premsa:
Detecten radioactivitat a l’exterior de la central Asco I - Avui Ed. Impresa - Medio en PDF - (2008-04-06)
Detecten partícules radioactives a l'exterior dels edificis d'Ascó I - El Punt (Camp de Tarragona) - Edició Camp Tarragona - (2008-04-06)
La Vanguardia Ed. Impresa (0406-2) - La Vanguardia Ed. Impresa - Medio en PDF - (2008-04-06)
La Vanguardia Ed. Impresa (0406-76) - La Vanguardia Ed. Impresa - Medio en PDF - (2008-04-

Estadisticas Gratis