Avui, Jóvens de les Terres de l'Ebre ha fet una acció a les obres del canal Xerta-Sènia, per a denunciar que és un transvasament encobert.
Extret de www.jovensebre.org:
El Canal Xerta - Sénia és la presa de pèl més gran de la història de les Terres de l'Ebre i la porta del transvasament.
Jóvens de les Terres de l'Ebre aixequen un mur contra el Canal Xerta – Sénia i hi pengen una gran llufa amb la frase: "lo Canal Xerta – Sénia no és un transvasament".
El diumenge 28 de desembre, sota una intensa pluja un grup d'activistes de Jóvens de les Terres de l'Ebre han realitzat una acció a les obres del Canal Xerta – Sénia per a denunciar que és la porta del transvasament cap al sud.
En aquesta acció s'ha construint un mur amb blocs de formigó dins el canal i s'ha penjat una llufa amb el lema: "lo Xerta - Sénia no és un transvasament". D'aquesta manera, i aprofitant el dia dels innocents, Jóvens han volgut denunciar la presa de pèl més gran de la història de les Terres de l'Ebre ja que, amb la construcció d'un canal de regadiu com a excusa, s'està construint el transvasament.
Des de Jóvens volem denunciar que:
- Aquest canal a projectar-se per a portar aigua del riu Ebre a la indústria metal·lúrgica de Sagunt els anys 70 (sota el nom de Canal del Generalísimo), per tant, mai va respondre a les necessitats de la pagesia de les Terres de l'Ebre. Amb el PHN del PP es va recuperar el projecte d'un canal que havia estat anys abandonat, amb el regadiu com a excusa, però com a porta del transvasament cap al Sud.
- El PSOE des de l'inici de la segona legislatura, ha justificat els transvasaments sempre que aquests siguin "económicamente viables, socialmente aceptados y ambientalmente sostenibles". Crear un regadiu de suport en una zona de secà on ja hi ha sistemes de regadiu de suport fa completament prescindible aquest projecte.
- Jóvens de les Terres de l'Ebre creiem que augmentant el regadius a la conca de l'Ebre, restarà cabals i sediments al riu, i amb la perspectiva dels darrers quaranta anys sabem que això serà nefast per a la conservació del tram final del riu, el Delta i la mar de l'Ebre.
- També volem denunciar la complicitat dels polítics del govern català i de les Terres de l'Ebre que defensen l'obra del Xerta - Sénia, especialment el PSC i el PSPV, què ja han pactat aquest transvasament, i juguen en la connivència de la resta de socis del tripartit (ERC i ICV). Des de Jóvens ens oposem a les transferències d'aigua entre conques, independentment de les fronteres administratives.
- El projecte actual de Canal Xerta – Sénia no respon a necessitats de la pagesia. No s'ha fet cap cens sobre pagesos que en farien ús i per tant s'ha dimensionat sense saber quantes hectàrees caldria regar. I considerem que s'ha projectat l'obra pensant amb la gestió dels excedents.
- Tampoc s'ha calculat el cost de l'aigua i les ajudes que l'administració aportarà per a realitzar les infrastructures necessàries, a més, els propietaris de pous en perdran els drets i passaran a ser propietat de la Comunitat de Regants. Què gestionarà, per tant, l'aigua del Canal més l'aigua dels pous.
- Pocs pagesos podran pagar les concessions, amb la qual cosa molts es trobaran hipotecats i s'entrarà en un nou escenari d'especulació, on els grans beneficiaris seran les grans empreses agroalimentàries que controlen la producció i el mercat, els agrobussines. Amb els nous regadius s'esperonen les transformacions agràries i l'especulació.
- Actualment hi ha un excés de producció i augmentar aquests excedents a partir de nous regadius pot, fins i tot, agreujar la crisi de la pagesia. Fer creure que l'aigua serà la solució al problema és una mala recepta per a solucionar-ho, tot i que pot servir per a eludir les responsabilitats polítiques de qui hauria de trobar un pla per a que la pagesia pogués fer front al funcionament depredador del lliure mercat.
El proper any haurem de mobilitzar-nos, una vegada més, contra els transvasaments. Les demandes d'aigua per al creixement urbanístic de Àrea Metropolitana de Barcelona i per als diferents plans especulatius a tot el litoral mediterrani no paren de créixer, independentment del color polític. Per tant haurà de ser, una vegada més, la societat civil qui a través del debat entre territoris i la mobilització posi fre a un model de desenvolupament desmesurat.
Des de Jóvens animem a lluitar pel futur del territori i a seguir les convocatòries de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.
Jóvens de les Terres de l'Ebre
Xerta i Paüls, 28 de desembre de 2008