dissabte, de novembre 29, 2008

"Mossos, ser immigrant no és cap delicte"

carta de Xavi Rodríguez, membre del Casal Popular Panxampla

El passat 1 de novembre arribaven els Mossos a les Terres de l'Ebre. La nostra policia amable, pròxima, catalana i amb rostre humà ja hi és. Però dos setmanes després la màscara ha desaparegut.

Si la convivència entre població immigrant i autòctona,és un dels problemes més greus que té Tortosa, no sembla que les “actuacions mediàtiques” desenvolupades pels Mossos a Tortosa siguen la millor solució (per exemple, dilluns 10 a la plaça del Rastre, contra el col·lectiu gitano i dijous 13, contra el col·lectiu immigrant, al voltant de la plaça de l'Àngel). Criminalitzar públicament un sector de la població, que representa més del 20% dels tortosins i tortosines, pel seu color de pell, no és la millor targeta de presentació. I oblidar que els immigrants treballen, cotitzen a la seguretat social i paguen impostos (per exemple per pagar els sous als Mossos) no és tan amable ni humà. Perquè els immigrants com a éssers humans, amb papers o sense, tenen un dret un fonamental, ser tractats amb respecte, i això no va passar el dijous 13.

Per a comprovar si la gent té papers no cal tenir tres furgons, 6 cotxes patrulla amb les sirenes enceses i prop d'una vintena de Mossos en un dels carrers més cèntrics i comercials de Tortosa, a més de policia local i nacional. Aquesta demostració de força, de marcar el territori, acontentarà la Tortosa més conservadora i racista, però li fa un mal favor a la convivència entre veïns i veïnes. Criminalitzar els immigrants amb aquestes actuacions no és la solució. Tortosa ha rebut una gran quantitat d'immigrants en pocs anys, i això genera problemes, però el que no es pot fer és perseguir-los i tractar-los com a delinqüents, perquè si a més això ho fas públicament, reforces el creixent racisme.

I aquestes actuacions desmesurades tenen dos responsables polítics. Un és el senyor conseller d'Interior que pareix més de dretes que qualsevol antecessor/a. I l'altre, el que més ens hauria de preocupar, és el senyor alcalde. Governar significa defensar els drets de la gent que viu a Tortosa, tinga el color de la pell que tinga. I governar significa crear punts de trobada per millorar la convivència, i no estigmatitzar una part important de la població davant de la resta de la població. Esperem que es reflexione i que els mossos estiguen efectivament, al servei de tots i totes i no d'una part. I que l'ajuntament no siga còmplice d'aquests “shows”.
Estadisticas Gratis