dijous, d’octubre 29, 2009

les Terres de l'Ebre i el canvi climàtic

comunicat de Jóvens de les Terres de l'Ebre
Des de les Terres de l’Ebre contra el canvi climàtic.
F
utur en venda... jóvens en lluita!

Del 2 al 6 de novembre hi haurà a Barcelona la darrera ronda de negociacions abans de la Cimera de Copenhaguen de desembre de 2009, en què 192 estats han de pactar un protocol que substituirà el de Kyoto. En aquest tractat els estats s’haurien de comprometre a reduir les emissions de CO2 i d’altres gasos hivernacle, causants de l’escalfament global del planeta. Malgrat això, la tònica dominant a les negociacions ha estat la d’acceptar les pressions dels lobbys de pressió en lloc de plantejar polítiques que canvien de manera real la tendència actual.

Però el canvi climàtic no és una cosa llunyana, ni pels seus efectes ni pel que fa a la presa de decisions. A casa nostra, l’actual model energètic, urbanístic, de mobilitat i transport o la gestió dels residus i el consum generen agressions molt palpables sobre el territori, però a més, dia a dia es fan més palpables els efectes que tenen sobre el clima a nivell global a causa de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. llegeix la resta de comunicat...


consulta també el bloc de la campanya el clima no està en venda

dimecres, d’octubre 28, 2009

Faena i futur digne a les Terres de l'Ebre

MANIFESTACIÓ: Dissabte 31 d’octubre a les 11:00h

Sortida del Carrilet fins la plaça dels Dolors

donem suport als treballadors i les treballadores en lluita!

Crisi a les Terres de l'Ebre


diumenge, d’octubre 25, 2009

Una educació pública i de qualitat per a tothom!

Dissabte 24 d'octubre a la biblioteca Marcel·lí Domingo es va fer la xerrada Per una educació pública i de qualitat per a tothom, organitzada pel Casal Popular Panxampla i que tenia per ponent Ramon Sitjà, ex alcalde de Manlleu i director de l'escola Andersen de Vic.

A la xerrada hi estaven convidats representants de tots els partits polítics de l'ajuntament de Tortosa, així com la regidoria d'educació, representada per Rosa Cid, també representants del departament d'educació, els i les directores de les escoles de primària i els AMPEs. Cal lamentar l'absència de la representació de l'ajuntament, que era clau per al desenvolupament del debat. Pel que fa las partits polític només hi havia representació d'ICV.

Josepa Ribera, coordinadora LIC, Imma Obiol, inspectora del departament d'educació, Xavier Rodríguez, membre del Casal Popular Panxampla i docent, i Ramon Sitjà, presidien la taula de la xerrada.

La xerrada i el següent debat van deixar ben clar que la societat tortosina no pot donar l'esquena a l'actual model de distribució de l'alumnat, que els esforços del departament d'educació no són suficients i que cal, sobretot la implicació de la classe política i especialment la de l'equip de govern.

Recta final del Correllengua 2009 a les Terres de l'Ebre

Dissabte 24 d'octubre, a la Lira de Roquetes, es va celebrar el concert del Correllengua, organitzat pel Casal Popular Panxampla, Maulets i amb la col·laboració d'Òmnium Cultural.

El concert va començar passada la mitjanit amb l'actuació de Cràtor, seguidament va actuar Xeic i per acabar la festa vam ballar amb la música triada pels companys/punxadiscos Marc i Albert. Al concert del Correllengua van assistir prop de 200 persones.

Les activitats del Correllengua a les Terres de l'Ebre acabaran divendres 6 de novembre a Deltebre, amb la celebració del Correllengua a l'IES Deltebre i al poble i el dia 7 de novembre amb la sortida en autobús cap a Perpinyà, on se celebren el 350 aniversari del tractat dels Pirineus i la manifestació del final del Correllengua.

Crònica Correllengua 2009 a Alcanar


> Bus per a anar a Perpinyà des de les Terres de l'Ebre

> Correllengua a Tortosa, Roquetes, Jesús i Alcanar

> Correllengua Tortosa

> Correllengua a ritme de jota

dimecres, d’octubre 21, 2009

Què ha de fer Tortosa amb els alumnes amb necessitats educatives? | Xavier Rodríguez

Article d'opinó de Xavi Rodríguez,
professor i membre del Casal Popular Panxampla


La desigual distribució de l’alumnat immigrant a Tortosa, és la millor per al futur de la ciutat? Fa anys, a Vic, es van fer algunes preguntes semblants i pensaren que calia canviar algunes coses. D’aquestes reflexions va nàixer el conegut “model Vic”. Aquest proper dissabte, 24 d’octubre, a les 11.00 hores i a la biblioteca Marcel·lí Domingo (i no a l’auditori com estava previst inicialment), el mestre Ramon Sitjà (ex alcalde de Manlleu i ex director del CEIP Andersen de Vic) ens explicarà com i per què, a Vic, decidiren tancar una escola de primària amb vora un 90% d’immigrants i repartir l’alumnat immigrant equitativament entre els centres restants (tant públics com concertats).

Si bé Vic i Tortosa tenen moltes diferències, coincideixen en població (Vic té 38.964 habitants i 35.734 Tortosa) i en un percentatge oficial d’immigració del 23% (semblant al nostre). I com a Tortosa, hi havia dos col·legis públics amb un percentatge altíssim d’alumnat immigrant. Amb aquest panorama, a Vic es va apostar per repartir la població escolar immigrant equitativament entre els centres públics amb la participació de l’escola concertada. Evidentment, cada ciutat ha de tenir el seu model propi adaptat a les seues característiques, però parlar del model Vic és una bona excusa per qüestionar el desigual repartiment de l’alumnat que més atenció a la diversitat presenta, l’immigrant.

llegir més...

dimarts, d’octubre 20, 2009

conferència: una educació pública i de qualitat per a tothom

dissabte 24 d'octubre | 11:00h | Biblioteca Pública Marcel·lí Domingo | Tortosa
conferència: una educació pública i de qualitat per a tothom

amb: Ramon Sitjà i Domènech, mestre i col·laborador de la UVIC
exalcalde de Manlleu i exdirector del CEIP Andersen de Vic

Us convidem a participar i intervenir en la conferència Una educació pública de qualitat i per tothom?”, el proper dissabte 24 d'octubre a la biblioteca Marcel·lí Domingo a les 11'00 hores (i no a l'auditori com incialment estava previst), a càrrec del senyor Ramon Sitjà i Domènech, mestre i col·laborador amb la Universitat de Vic, ex alcalde de Manlleu i ex director del CEIP Andersen de Vic.

Per què aquesta xerrada? Perquè ens preocupa la convivència entre la població immigrant i l'autòctona. Perquè s'ha generalitzat un discurs que engloba menyspreu, desconeixement i comentaris de caire racista envers la població tortosina immigrant. Aquest discurs es veu afavorit perquè hi ha pocs punts de trobada comuns, que propicien un desconeixement mutu que origina prejudicis.

Per què l'educació? Creiem que l’educació és una de les eines més importants que tenim per potenciar la convivència i coneixença entre les diferents realitats culturals de Tortosa. Molta població immigrant jove només viu en un entorn d'immigrants al barri, a la família, amb les amistats i també a l'escola. Però l'escola no hauria de reproduir aquest entorn, aquest gueto, l'hauria d'enriquir perquè aquestes futures ciutadanes de Tortosa tinguen també altres referències socials. I des de menuts, l'alumnat de Tortosa hauria de conèixer les altres realitats culturals de la seua ciutat, per potenciar així la coneixença en les dues direccions. Xiquets i xiquetes no tenen prejudicis, i la construcció d'una societat basada en la convivència i el respecte ha de començar a l'educació primària, amb l’exemple.

Per què el model de Vic? Vic és una ciutat amb moltes semblances a Tortosa, amb zones “gueto” on viuen bàsicament immigrants, té 38.964 habitants (per 35.734 de Tortosa) i un percentatge oficial d'immigració del 23% (Tortosa en té un 21'12%). I com a Tortosa, hi havia dos col·legis públics amb un percentatge altíssim d’alumnat immigrant. A Vic es va apostar per repartir la població escolar immigrant equitativament entre els centres públics, amb la col·laboració de l’escola concertada.

Us proposem que reflexioneu a partir de les següents preguntes:

· Creieu que el model actual de distribució de l'alumnat immigrant i amb NEE és l'adequat?

· Com el milloraríeu?

Us volem agrair la vostra atenció i us demanem que confirmeu la vostra assistència a l'acte:

Email: elmodelvic@gmail.com

Telèfons: 653199791 (tarde)/655864821

dilluns, d’octubre 19, 2009

Correllengua a Roquetes, Alcanar i Jesús




























dissabte 23 d'octubre | durant el matí | Jesús

Activitats diverses durant el matí

dissabte 24 d'octubre | 24:00h | Lira de Roquetes
concert amb
Cràtor (Deltebre)
Xeic
(Ska rural des de Rasquera)
i punxadiscos


dissabte 24 d'octubre | durant el matí | I.E.S Sòl-de-Riu | Alcanar
Pintada d'un mural.
"Les Terres del Sénia amb la cultura dels Països Catalans"
Vine i participa!

dissabte 24 d'octubre | 19:30h | Cisterna del Vall | Alcanar
Xarrada sobre dialectologia a càrrec d'Isabel Obradós, membre del Consorci per a la normalització lingüística.
"A les Terres del Sénia també parlem català!"

dissabte 24 d'octubre | 21:00h | Cisterna del Vall | Alcanar
Sopar popular fred.

dissabte 24 d'octubre | 22:00h | Cisterna del Vall | Alcanar
Concert amb el cantautor de Torrent, Pau Alabajos.

dissabte 7 de novembre | Perpinyà (el Rosselló)
350 anys del Tractat dels Pirineus
manifestació, bus des de les Terres de l'Ebre

a 20 anys de l'accident de Vandellòs I... apaguem les nuclears!

A VINT ANYS DE L’ACCIDENT DE VANDELLÒS I

Avui fa vint anys que la nuclear Vandellòs va estar a punt de produir una altra hecatombe de xernòbil, accident iniciat per un incendi.

El qui llavors era cap del parc de bombers d’Amposta, el primer a intervenir-hi, va denunciar les criminals mancances de seguretat, així com la igualment criminal fugida de tècnics responsables de la central, cosa que li va costar seriosos problemes amb els seus superiors. Avui, després de la fuita d’Ascó I, segueix denunciant que les coses no han canviat.

Molts milers de persones del Camp de Tarragona i, especialment, de les Terres de l’Ebre, van sortir al carrer aquells dies exigint el tancament de les nuclears, aconseguint el de Vandellòs I.

Avui, encara ens queden tres reactors, que tenen cada any més del 60 per cent dels incidents comunicables al CSN de totes les nuclears de l’Estat, amb greus deficiències quant a cultura de seguretat, com va denunciar CCOO i com certificà el CSN. L’any que ve expira la llicència de Vandellòs II i el 2011, les d’Ascó I i II, respectivament. És un moment de tancar-les que ja no es presentarà en molt temps. Aprofitem-ho, exigim la no renovació de les llicències de les nuclears d’Ascó i Vandellòs!

Apaguem les nuclears!

Terres de l’Ebre, 19 d’octubre de 2009

www.apaguemlesnuclears.cat

diumenge, d’octubre 18, 2009

Correllengua 09, a ritme de jota!

Amb el mes d’octubre, com ja fa un bon grapat d’anys, ens torna a arribar el Correllengua. Si en consulteu el programa veureu que ens arriba ben marcat a ritme de jota.

El Correllengua és una iniciativa i una proposta, que sorgeix de la societat civil, a favor i en defensa de la llengua i de la cultura catalana. És per a això que des que “La jota a la plaça” va començar a veure la llum, al setembre de 2006, des del Casal Popular Panxampla en tots els Correllengua hem programat una o més activitats que pretenen recuperar la jota també des d’una actitud activa i participativa. Enguany també, no podia ser d’una altra manera.

La primavera, passada el Govern de la Generalitat de Catalunya ens va sorprendre amb l’encàrrec que va fer al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació d’ iniciar el procés per declarar la sardana dansa nacional de Catalunya, en el marc de la normativa de patrimoni cultural intangible.

Imagino que com molta gent, vaig rebre la notícia amb perplexitat, i per què no dir-ho, amb decepció: amb la gran diversitat de danses que tenim arreu dels pobles de llengua i cultura catalana, ens calen danses nacionals?

Què pretenen? Perpetuar l’imaginari i la simbologia catalana, que tan bé s’han encarregat de difondre els llibres de text, els mitjans de comunicació i des de les mateixes institucions catalanes? Un imaginari i una simbologia catalana que han estat poc plurals i poc respectuosos, per obviar i oblidar repetides vegades moltes manifestacions de la cultura tradicional i popular catalana.

Més ens valdria que es fessen més propostes i s’iniciessen més processos per a començar a repensar el nostre imaginari cultural català i aconseguir que respongue i inclogue la riquesa i gran diversitat que hi ha gràcies a la singularitat dels diferents territoris que conformem els Països Catalans, com pot ser, per exemple, la celebració del Correllengua.

És que encara no estan al cas que ni la llengua ni la cultura catalana no n’entenen de fronteres administratives?

Endavant amb el Correllengua,
...també a ritme de jota!

Ester Baiges Miró
La jota a la plaça
Casal Popular Panxampla

dissabte, d’octubre 17, 2009

Tanquen la Lear de Roquetes, solidaritat amb els 520 treballadors!

www. crisiebre.wordpress.com
http://i.cnn.net/money/.element/img/1.0/sections/mag/fortune/global500/2007/snapshots/lear.jpg
Lear tancarà la planta de Roquetes amb 520 treballadorsEs farà de forma esglaonada fins a principis del 2010. La multinacional nord-americana ho ha comunicat als sindicats aquesta setmana.
AVUI.cat
16/10/2009
La multinacional nord-americana Lear ha comunicat aquesta setmana al comitè d’empresa que té intenció de tancar la seva fàbrica de Roquetes (Baix Ebre), dedicada a la fabricació de cablejat per a automòbils, on treballen unes 520 persones.

Llegir més

dimarts, d’octubre 13, 2009

uns joves retiren la bandera espanyola dels Serveis Territorials d'Educació

A la seu dels Serveis Territorials d’Educació de Tortosa, ja fa uns 2 anys que no hi oneja la bandera espanyola. Fins ara, no s’havien preocupat de restituir-la, però apropant-se una data molt senyalada per als espanyols, com és el 12 d’octubre, dia de la “nación”, han decidit que la bandera imperialista ha de tornar a sortir a la llum, per recordar-mos que l’Estat espanyol continua ocupant els Països Catalans.

Per això, un grup de tortosins i tortosines que pensem que el 12 d’octubre no tenim res a celebrar, i encara menys volem aguantar actituds i símbols espanyolistes com este, hem decidit de traure-la.

Per què volem uns Països Catalans lliures!!!!

Independència!!!!

dilluns, d’octubre 12, 2009

Manifestació de lluita transgènere, transsexual i intersex

La Transsexualitat no és cap malaltia

Barcelona-17 d’octubre del 2009, Plaça Universitat a les 18 hores

+ info: www.stp2012.wordpress.com

Jornades d'Agrobiologia, Paisatge i Patrimoni a Ulldecona

Jornades d'Agrobiologia, Paisatge i Patrimoni a Ulldecona
mercat agrobiològic i artesanal a la Plaça de l'església, 17 i 18 d'octubre

dissabte 17 a les 19:00h
Sobirania alimentària, alternatives en la producció, distribució i consum

a càrrec d'Esther Vivas, autora de diversos llibres sobre consum i sobirania alimentària

podeu vore el programa complet a www.ulldecona.cat

correllengua 2009

Tortosa, Roquetes i Jesús: del 14 al 24 d'octubre

dimecres 14 d'octubre | 19:30h | Casal Popular Panxampla
Taller de Jota ballada

divendres 16 d'octubre | durant el matí | IES de l'Ebre
Activitats diverses durant el matí

divendres 16 d'octubre | 18:00h | Casal Popular Panxampla
Taller de Jota Cantada amb Artur Gaya
en acabar sopar popular

dissabte 17 d'octubre | 11:30h | Mercat de Tortosa
La Jota al Mercat, vine a ballar!

dissabte 23 d'octubre | durant el matí | Jesús
Activitats diverses durant el matí

dissabte 24 d'octubre | 24:00h | Lira de Roquetes
concert amb
Cràtor (Deltebre)
Xeic
(Ska rural des de Rasquera)
i punxadiscos


dissabte 7 de novembre | Perpinyà (el Rosselló)
350 anys del Tractat dels Pirineus
manifestació, bus des de les Terres de l'Ebre

dilluns, d’octubre 05, 2009

de les Terres de l'Ebre a Perpinyà


AUTOBÚS DE LES TERRES DE L'EBRE

Sortida:
8'00 Auditori Felip Pedrell (Tortosa) 8'15 entrada autopista l'Aldea/Tortosa

PREU: Autobús+entrada: 18€ gent estudiant i aturada/28€ preu normal.

PUNTS DE VENDA:
Casal Popular Panxampla (Tortosa): Divendres i dissabtes de 19'00 a 01'00
Casa de l'Aigua (Tortosa): dilluns a divendres de 10'00 a 13'00.

O també fent un ingrés al número: 2081- 0268 - 560000026005: Concepte: autobús Perpinyà i posar el nom.

DATA LÍMIT: 31 D'OCTUBRE

ORGANITZA: Casal Popular Panxampla, Maulets, Òmnium Cultural, Casal Aixumara.
Més informació: www.panxampla.org i www.350anys.cat





Dissabte 7 de novembre

Perpinyà

Programa d’actes del dia 7 de novembre:

  • 10h Trobada d'entitats (estands a Plaça de Catalunaya)
  • 13h Dinar
  • 14h Animacions infantils
  • 16h Manifestació "Commemorem els 350 anys"
  • 18h Parlaments al Castellet
  • 20h Marxa de torxes (del Castellet a la casa Musical)
  • 21h Concerts (Casa Musical)

Concerts

AL TALL
RAPH DUMAS & THE PRIMAVERAS
ALLIOLI CLASH (Pirat's Sound SIstema + Mauresca Fracas Dub)


Estadisticas Gratis