conferència: una educació pública i de qualitat per a tothom
amb: Ramon Sitjà i Domènech, mestre i col·laborador de la UVIC
exalcalde de Manlleu i exdirector del CEIP Andersen de Vic
Us convidem a participar i intervenir en la conferència “Una educació pública de qualitat i per tothom?”, el proper dissabte 24 d'octubre a la biblioteca Marcel·lí Domingo a les 11'00 hores (i no a l'auditori com incialment estava previst), a càrrec del senyor Ramon Sitjà i Domènech, mestre i col·laborador amb la Universitat de Vic, ex alcalde de Manlleu i ex director del CEIP Andersen de Vic.
Per què aquesta xerrada? Perquè ens preocupa la convivència entre la població immigrant i l'autòctona. Perquè s'ha generalitzat un discurs que engloba menyspreu, desconeixement i comentaris de caire racista envers la població tortosina immigrant. Aquest discurs es veu afavorit perquè hi ha pocs punts de trobada comuns, que propicien un desconeixement mutu que origina prejudicis.
Per què l'educació? Creiem que l’educació és una de les eines més importants que tenim per potenciar la convivència i coneixença entre les diferents realitats culturals de Tortosa. Molta població immigrant jove només viu en un entorn d'immigrants al barri, a la família, amb les amistats i també a l'escola. Però l'escola no hauria de reproduir aquest entorn, aquest gueto, l'hauria d'enriquir perquè aquestes futures ciutadanes de Tortosa tinguen també altres referències socials. I des de menuts, l'alumnat de Tortosa hauria de conèixer les altres realitats culturals de la seua ciutat, per potenciar així la coneixença en les dues direccions. Xiquets i xiquetes no tenen prejudicis, i la construcció d'una societat basada en la convivència i el respecte ha de començar a l'educació primària, amb l’exemple.
Per què el model de Vic? Vic és una ciutat amb moltes semblances a Tortosa, amb zones “gueto” on viuen bàsicament immigrants, té 38.964 habitants (per 35.734 de Tortosa) i un percentatge oficial d'immigració del 23% (Tortosa en té un 21'12%). I com a Tortosa, hi havia dos col·legis públics amb un percentatge altíssim d’alumnat immigrant. A Vic es va apostar per repartir la població escolar immigrant equitativament entre els centres públics, amb la col·laboració de l’escola concertada.
Us proposem que reflexioneu a partir de les següents preguntes:
· Creieu que el model actual de distribució de l'alumnat immigrant i amb NEE és l'adequat?
· Com el milloraríeu?
Us volem agrair la vostra atenció i us demanem que confirmeu la vostra assistència a l'acte:
Email: elmodelvic@gmail.com