dilluns, de desembre 29, 2008

Xerta-Sènia = Transvasament

Avui, Jóvens de les Terres de l'Ebre ha fet una acció a les obres del canal Xerta-Sènia, per a denunciar que és un transvasament encobert.
Extret de www.jovensebre.org:

El Canal Xerta - Sénia és la presa de pèl més gran de la història de les Terres de l'Ebre i la porta del transvasament.

Jóvens de les Terres de l'Ebre aixequen un mur contra el Canal Xerta – Sénia i hi pengen una gran llufa amb la frase: "lo Canal Xerta – Sénia no és un transvasament".
El diumenge 28 de desembre, sota una intensa pluja un grup d'activistes de Jóvens de les Terres de l'Ebre han realitzat una acció a les obres del Canal Xerta – Sénia per a denunciar que és la porta del transvasament cap al sud.

En aquesta acció s'ha construint un mur amb blocs de formigó dins el canal i s'ha penjat una llufa amb el lema: "lo Xerta - Sénia no és un transvasament". D'aquesta manera, i aprofitant el dia dels innocents, Jóvens han volgut denunciar la presa de pèl més gran de la història de les Terres de l'Ebre ja que, amb la construcció d'un canal de regadiu com a excusa, s'està construint el transvasament.

Des de Jóvens volem denunciar que:

- Aquest canal a projectar-se per a portar aigua del riu Ebre a la indústria metal·lúrgica de Sagunt els anys 70 (sota el nom de Canal del Generalísimo), per tant, mai va respondre a les necessitats de la pagesia de les Terres de l'Ebre. Amb el PHN del PP es va recuperar el projecte d'un canal que havia estat anys abandonat, amb el regadiu com a excusa, però com a porta del transvasament cap al Sud.

- El PSOE des de l'inici de la segona legislatura, ha justificat els transvasaments sempre que aquests siguin "económicamente viables, socialmente aceptados y ambientalmente sostenibles". Crear un regadiu de suport en una zona de secà on ja hi ha sistemes de regadiu de suport fa completament prescindible aquest projecte.

- Jóvens de les Terres de l'Ebre creiem que augmentant el regadius a la conca de l'Ebre, restarà cabals i sediments al riu, i amb la perspectiva dels darrers quaranta anys sabem que això serà nefast per a la conservació del tram final del riu, el Delta i la mar de l'Ebre.

- També volem denunciar la complicitat dels polítics del govern català i de les Terres de l'Ebre que defensen l'obra del Xerta - Sénia, especialment el PSC i el PSPV, què ja han pactat aquest transvasament, i juguen en la connivència de la resta de socis del tripartit (ERC i ICV). Des de Jóvens ens oposem a les transferències d'aigua entre conques, independentment de les fronteres administratives.

- El projecte actual de Canal Xerta – Sénia no respon a necessitats de la pagesia. No s'ha fet cap cens sobre pagesos que en farien ús i per tant s'ha dimensionat sense saber quantes hectàrees caldria regar. I considerem que s'ha projectat l'obra pensant amb la gestió dels excedents.

- Tampoc s'ha calculat el cost de l'aigua i les ajudes que l'administració aportarà per a realitzar les infrastructures necessàries, a més, els propietaris de pous en perdran els drets i passaran a ser propietat de la Comunitat de Regants. Què gestionarà, per tant, l'aigua del Canal més l'aigua dels pous.

- Pocs pagesos podran pagar les concessions, amb la qual cosa molts es trobaran hipotecats i s'entrarà en un nou escenari d'especulació, on els grans beneficiaris seran les grans empreses agroalimentàries que controlen la producció i el mercat, els agrobussines. Amb els nous regadius s'esperonen les transformacions agràries i l'especulació.

- Actualment hi ha un excés de producció i augmentar aquests excedents a partir de nous regadius pot, fins i tot, agreujar la crisi de la pagesia. Fer creure que l'aigua serà la solució al problema és una mala recepta per a solucionar-ho, tot i que pot servir per a eludir les responsabilitats polítiques de qui hauria de trobar un pla per a que la pagesia pogués fer front al funcionament depredador del lliure mercat.

El proper any haurem de mobilitzar-nos, una vegada més, contra els transvasaments. Les demandes d'aigua per al creixement urbanístic de Àrea Metropolitana de Barcelona i per als diferents plans especulatius a tot el litoral mediterrani no paren de créixer, independentment del color polític. Per tant haurà de ser, una vegada més, la societat civil qui a través del debat entre territoris i la mobilització posi fre a un model de desenvolupament desmesurat.

Des de Jóvens animem a lluitar pel futur del territori i a seguir les convocatòries de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

Jóvens de les Terres de l'Ebre

Xerta i Paüls, 28 de desembre de 2008

dimecres, de desembre 24, 2008

MAULETS CELEBRA ELS 20 ANYS


El proper dia 27 de desembre, l'Assemblea de Maulets de les Terres de l'Ebre ha organitzat un seguit d'activitats per commemora els 20 anys que porten donant guerra contra el capitalisme i per la independència dels Països Catalans.

Alguns dels actes es faran al Casal Popular Panxampla.


Extret de maulets.org/ebre:

"El 1988 naixia Maulets, l'organització de joves independentistes i revolucionaris dels Països Catalans, durant aquests 20 anys Maulets hem estat presents en moltes lluites i hem impulsat nombroses campanyes, també a les Terres de l'Ebre, per això, el proper 27 de desembre hem organitzat un acte per a celebrar-ho, juntament amb les persones que militen i han militat, i les persones amb qui hem treballat durants aquests anys.
[10:00h] pintada d'un mural a la Plaça del Bimil·lenari

[18:30h] projecció del reportatge: Maulets: 20 anys en lluita!
i debat sobre el moviment juvenil a les Terres de l'Ebre
[21:30h] sopar popular
[23:00h] concert amb Habemus Sativa
al Casal Popular Panxampla
+info: Maulets


dijous, de desembre 11, 2008

Joves retinguts pels mossos d'esquadra a Tortosa durant la visita de Felip de Borbó i Letizia Ortiz

Diversos joves han estat retinguts pels Mossos d'Esquadra durant la visita de Felip de Borbó i Letizia Ortiz a Tortosa . Aquests joves, alguns dels quals anaven en direcció a la Plaça de l'Ajuntament per a mostrar el seu rebuig a la monarquia espanyola i a la seua presència a la ciutat, han estat identificats per Mossos d'Esquadra de paisà, i després d'intimidar-los i escorcollar-los els hi han requisat les banderes i pancartes que portaven.

Els joves han estat retinguts durant més d'una hora i vigilats per Mossos Antivalots per tal d'impedir-los l'accés a la Plaça de l'Ajuntament i evitar així cap element discordant en la recepció. Ha estat per tant, una decisió totalment política i no té res a veure en la seguretat i la integritat física de Felip de Borbó i Letizia Ortiz.

Els Mossos també han retingut joves que simplement passaven en aquell moment per l'Avinguda Generalitat i a la Plaça de l'Ajuntament gent més gran ha estat fortament reprimida i se'ls han pres les banderes antimonàrquiques.

Volem denunciar la contínua retallada de llibertats, que avui s'ha visualitzat amb l'impediment d'exercir el dret democràtic a la llibertat d'expressió, i el paper dels Mossos d'Esquadra i la Conselleria d'Interior. Exigim responsabilitats polítiques a la Conselleria d'Interior i a la seua delegada a les Terres de l'Ebre, Pili Andreu, fets com els d'avui confirmen els límits de la llibertat d'expressió i de la democràcia espanyola, i legitimen encara més les crítques cap als Mossos d'Esquadra i la Conselleria que dirigeix ICV.

Exigim als responsables polítics locals i als responsables de la visita reial un posicionament ferm i una denúncia clara dels fets.

Finalment volem denunciem l'existència d'arxius il·legals on hi ha dades polítiques de persones que participen en moviments socials. A moltes de les persones retingudes se'ls ha preguntat sobre la seua participació en col·lectius i moviments socials de les Terres de l'Ebre, malgrat mai abans havien estat identificades per cap cos policial. L'existència d'arxiu polítics és inacceptable en un estat democràctic i està, fins i tot, clarament prohibida per la Constitució Espanyola.

a les Terres de l'Ebre volem viure en llibertat! prou repressió i control social!

Casal Popular Panxampla

dimecres, de desembre 10, 2008

crisi econòmica, crisi financera o productiva...
es pot refundar el capitalisme?

divendres 12 de desembre // 20:30h
al Casal Popular Panxampla

xerrada: crisi econòmica, crisi financera o productiva... es pot refundar el capitalisme?

amb Josep Maria Busqueta,
economista i pastisser, catedràtic universitari i membre del Seminari d'Economia Crítica TAIFA.

dijous, de desembre 04, 2008

rebuig a la visita del Príncep Felip de Borbó i Letizia Ortiz

El Casal Popular Panxampla mostra el seu rebuig frontal a la visita de la “Casa Real Española” a la ciutat de Tortosa i a aquesta institució. Des del Casal Popular Panxampla considerem aquesta institució anacrònica i completament antidemocràtica.

En temps de crisi, quan la UE està apunt d’aprovar una jornada laboral de 65h setmanals, quan moltes famílies estan endeutades per arribar a final de mes i a les nostres comarques l’atur ja ha augmentat quasi un 80% volem denunciar el cost immoral del sosteniment d’aquesta família. Ens agradaria saber si la presència de la Família Reial Española a les Terres de l'Ebre ajudarà resoldre, no tots, sinó només algun dels greus problemes que tenim sobre la taula, i suposarà alguna cosa més que una lamentable campanya publicitària per al trist intent d'oligarquia local que tenim.

Invitats per la Cambra de Comerç, Turisme i Navegació de Tortosa, el príncep Felip de Borbó i Letizia Ortiz, clausuraran els actes de commemoració del centenari de la Cambra. Així, el que per alguns i algunes és un honor, per a nosaltres és una vergonya i un sense sentit. Volem recordar que Felip de Borbó serà l’hereu de la nissaga familiar més sanguinària que mai han conegut els Països Catalans, doncs és l’hereu del primer Borbó, Felip V, personatge que tenia molt clar que el nostre, era un poble a eliminar. Volem fer memòria també que la restitució de la monarquia va necessitar d’un sol dit, el del dictador Francisco Franco i que al Rei Joan Carles I no li va tremolar la veu en jurar les lleis del “Movimiento”, l’expressió espanyola del feixisme mundial. Ells i elles es perpetuen per la llei més democràtica que la civilització mai ha conegut, la sang. Institució anacrònica i antidemocràtica on les hi hagi, s’escuden en la impunitat garantida per la seva Constitució Espanyola. Només d’aquesta manera s’entén que declaracions insultants com que la llengua espanyola mai ha estat una llengua imposada, ni obligada a ser parlada per ningú, no els hagi seguit un comunicat de perdó cap a tots aquells pobles europeus i sud americans que han patit i pateixen la imposició cultural espanyola.


Per últim denunciem que la Casa Reial representa la llibertat d’expressió coartada, o sigui limitada i engabiada. Per culpa d’aquesta institució dos dibuixants han hagut de pagar 3.000 euros per expressar-se lliurement, per culpa d’aquesta institució desenes de catalans i catalanes, en una ràtzia política dirigida a l’esquerra independentista catalana, han hagut i hauran de declarar a l’audiència Nacional Espanyola, a Madrid, per cremar una fotografia o una bandera. Qui ultratja, insulta i vexa és la Casa Reial i l’Estat Espanyol i davant d’aquesta institució i la imposició que representen, el Casal Popular Panxampla es solidaritza i es solidaritzarà envers les persones que pateixin les seves coaccions i per això nosaltres també cremem la Corona Espanyola.


Fora els Borbons dels Països Catalans!!


dimarts, de desembre 02, 2008

jornades sobre la CRISI

dijous 4 de desembre // 19:00h
a la Biblioteca Marcel·lí Domingo
Presentació del tercer número de la revista Panxampla
Xerrada: la crisi del petroli
investigador especialitzat en ecologia i sostenibilitat, membre de l’Observatori de la Crisi Energètica i les Alternatives de Societat (OCEAS).

divendres 12 de desembre // 20:30h
al Casal Popular Panxampla
xerrada: crisi econòmica, crisi financera o productiva... es pot refundar el capitalisme?
amb Josep Maria Busqueta,
economista i pastisser, catedràtic universitari i membre del Seminari d'Economia Crítica TAIFA.

tercer número de la REVISTA PANXAMPLA
moviments socials i alternatives

_editorial
El nostre monogràfic està dedicat a desenmascarar el concepte de civisme de les ordenances, que prioritzen, entre d’altres, les multes i la policia com les noves eines per millorar la convivència ciutadana i veïnal. Els col·lectius més humils (pobres, immigrants i jóvens) pareixen molestar i aquesta normativa s’aplicarà per traure’ls del carrer. ¿Els nombrosos problemes de convivencia veïnal i entre població immigrant i autòctona desapareixeran amb les ordenances? La solució al problema de la convivència a Tortosa, necessita de diàleg, punts de trobada i sobretot coneixença mútua per superar la por d’allò desconegut. No sembla ser aquesta, la visió d’un ajuntament que, tot i utilitzar la paraula mediació, aplaudeix i calla davant les actuacions mediàtiques dels mossos contra la població immigrant al casc antic. Què podem fer? Participar dels punts de trobada que apareixen a la ciutat com sopars interculturals, trobades musicals, jota a la plaça, parelles lingüístiques, tallers de danses del món... sí que són apostes per millorar la convivència. Prohibir i multar, no. Ara que es parla de refundar el capitalisme,voldríem destacar la paraula decreixement que apareix en diversos articles. Quan ja ningú creu que el creixement pot ser sostenible, ens preguntem ¿com és possible que cap partit no haja demanat que no es construeixe l’autovia de l’interior? Més fàcil i barat és ampliar l’AP-7 i alliberar els peatges. Perquè l’A7, l’autovia de l’interior, serà una nova cicatriu per al territori (millor encara seria connectar-lo amb un tren públic i de qualitat). I si el capitalisme està en crisi, i no es pot créixer infinitament, per què tant d’interès a apoderar-se de l’aigua de l’Ebre (pous de Vinallop i canal Xerta-Sènia)? O, ¿ per què, si no podem seguir consumint energia il·limitadament, el lobby nuclear pressiona per allargar la vida de les nuclears? No dubten que quan parlen de refundar el capitalisme, només volen rentar-li la cara, sense qüestionar res. Confiem que siga la crisi del petroli la que ens obligue a decréixer com proposa Carles Ibàñez. I per últim, no voldríem oblidar que fa 70 anys, pel riu Ebre no només va entrar un exèrcit feixista, sinó també unes idees i uns valors, que com demostra el monument del riu, encara hi són presents. Si queda una mica de sensibilitat democràtica, ajuntament de Tortosa, retirada ja!

::sumari::
LA FOTO DENÚNCIA: Tancament d'Ascó i Vandellòs ja!

MONOGRÀFIC: Cinisme o civisme?

La política de “tolerancia zero” de les noves ordenances municipals
Jaume Asens, advocat i president de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

L’ordenança del civisme de Tortosa

És possible l’espai públic en la ciutat global?
Zaida Muixí, arquitecta i professora d'urbanisme

Civisme o la coerció de la ciutadania compromesa
Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (Equip de recerca sobre la gestió punitiva de l’espai urbà)

Per a què una ordenança del civisme?
Candidatura d’Unitat Popular de Berga

Ciutats frontera: ordenances de civisme i migracions
Espai per a la desobediència a les fronteres

Conviure en un món violent
Josep Navarro

ENTREVISTA: Montse Cervera
Presidenta de Ca la Dona i membre de la Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït

INTERNACIONAL: EZLN: la digna lluita d’autogovernar-se
Guillem Argelich

PAÏSOS CATALANS: Al servei de qui estan l’urbanisme i les infraestructures?
Ramon Caralt, enginyer industrial, membre de l’associació ecologista l’Esbornac i ATTAC Girona

OPINIÓ: La crisi energètica ja és aquí
investigador especialitzat en ecologia i sostenibilitat, membre de l’Observatori de la Crisi Energètica i les Alternatives de Societat (OCEAS).

OPINIÓ: El decreixement
www.decreixement.net


MEMÒRIA HISTÒRICA: La Guerra de Successió a les Terres de l’Ebre
Jordi Valls Clua

CULTURA:La batalla de la memòria
Mario Pons

CULTURA: El món de la ceràmica
Joan Panisello

RACÓ DE PANXAMPLA: L’activisme a les Terres de l’Ebre
Toni Royo

PORTADA: Assumpta Arasa
Estadisticas Gratis