dimarts, de novembre 18, 2008

els expedients de regulació afecten 302 treballadors de l'Ebre

notícies de la crisi
Resum de la notícia publicada al diari El Punt el passat
diumenge, 16 de novembre.

la construcció encapçala els ERO, mentre que la majoria d'indústries recorren a la no-renovació de contractes

El Departament de Treball ha rebut, des de principi d'any, 25 expedients de regulació d'ocupació (ERO) a les Terres de l'Ebre i setze al Camp de Tarragona. L'atur es va incrementar un 55% a la demarcació a l'octubre passat, sobretot en els sectors de la construcció i els serveis, en què l'ocupació està estretament vinculada a la feina dels treballadors autònoms. En general, el sector industrial del Camp i l'hoteleria –amb contractes de temporada– no han engrossit fins ara el nombre d'expedients. Moltes empreses han apostat per la no-renovació de contractes. Tot i això, la construcció encapçala el nombre d'expedients a la demarcació. A més, a les Terres de l'Ebre la indústria del moble pateix de valent i sí que ha recorregut a la presentació d'expedients.

Els expedients de regulació d'ocupació s'han quintuplicat enguany a les Terres de l'Ebre. Fins aquesta setmana se n'han presentat 25, nou dels quals en els darrers dos mesos. L'extinció de contractes, la suspensió temporal o la reducció de la jornada afecten un total de 302 treballadors, que principalment estaven ocupats al sector de la construcció o al del moble. I el Montsià és la comarca ebrenca que surt més malparada en pèrdua de llocs de treball per la crisi econòmica, amb setze ERO. Al Baix Ebre se n'han presentat set, un a la Terra Alta i també un a la Ribera d'Ebre.

Entre els ERO que s'han aprovat a l'Ebre hi ha el d'Antaix, que ha afectat 67 treballadors d'Amposta i la Sénia; el de l'empresa Obres i Reformes Cofran de l'Aldea ha despatxat 22 treballadors, i Tallers Julio Roc de Móra d'Ebre ha rescindit el contracte a onze persones.

També s'ha incrementat enguany el nombre de conciliacions, que es produeixen quan l'acomiadament afecta menys de sis treballadors. Mentre que a l'octubre del 2007 es van fer 65 actes de conciliació als serveis territorials de Treball a l'Ebre, al mes passat aquesta xifra es va incrementar fins a 126. Les empreses auxiliars del sector de l'automoció implantades a les Terres de l'Ebre no han presentat de moment cap ERO, però el seu volum de treball s'ha reduït de manera significativa per la davallada de la venda de cotxes. Aquest és el cas de Lear a Roquetes, on treballadors i empresa van pactar aturar 30 dies l'activitat fins al 31 de desembre i des de l'estiu no van a treballar els divendres. Durant aquestes jornades els treballadors cobren el salari base, però no el plus de productivitat, que representa un 25% del seu sou. No hi ha cap pacte perquè els 500 treballadors de la fàbrica recuperen aquestes hores. Les dues principals empreses auxiliars de l'automoció del Camp, Frape i SIMO, prenen mesures per frenar la davallada de comandes, però de moment no han presentat expedients (vegeu la peça).

Llegir les notícies completes:

Els expedients de regulació afecten 302 treballadors de l'Ebre i 173 al Camp
Tres lletres que fan por
Quan perds la feina
El comitè de SIMO, en espera de presentar-ne un
Antaix acomiada 67 treballadors al Montsià
Protesta a Tarragona per les mesures dels governs per aturar la crisi
La crisi factura 41 expedients de regulació al Camp i l'Ebre
Nou ERO cada setmana

Estadisticas Gratis