dijous, de novembre 29, 2007

suspenció de la tramitació de l'ordenança del civisme de Tortosa

Davant la recent suspensió de la tramitació de l'ordenança del civisme de Tortosa, el Casal Popular Panxampla vol felicitar els diferents col·lectius, associacions i persones agrupades en la plataforma "Recuperem lo Carrer" sense el treball crític de les quals difícilment s'haguessen sentit veus contràries a l' "Ordenança del Bon Ús de la Via Pública".

Considerem per tant que ha estat una primera petita victòria però tenim molt clar que caldrà continuar treballant i vigilar de prop l'ordenança que es vol elaborar des del nou equip de govern. I continuem pensant que per tal d'afavorir la convivència el que fa falta sobretot és construir un marc de justícia social i no ordenances repressives encaminades a amagar tot allò que no es vol veure, entenem per tant, que ordenances encaminades a assegurar un habitatge digne o assegurar un futur sostenible per al nostre territori haurien de ser una prioritat per a qualsevol ajuntament preocupat per les problemàtiques que afecten la ciutadania.

Volem afegir que, malgrat poques vegades surten als crèdits oficials i no es reconegue la seua influència, els moviments socials, els col·lectius i les associacions ciutadanes són protagonistes actius de la història dels pobles i les ciutats, de les lluites diàries per una reapropiació més justa de l'espai públic i de les lluites per construir realitats més habitables a les que ens imposa la classe política.

Continuarem treballant per construir un model de carrer on hi càpiga tothom, continuarem treballant per recuperar lo carrer!

notícies publicades al Punt:
Panxampla celebra la suspensió de l'ordenança de civisme de Tortosa
Bel diu que l'ordenança de civisme s'ajustarà a les necessitats de Tortosa

15 anys de Gaiters de l'Aguilot

dimecres, de novembre 28, 2007

especulació? ni aquí ni enlloc...

notícies recents sobre el projecte de camp de golf de Vinallop:
Dos informes de Medi Ambient i Patrimoni poden aturar el camp de golf de Vinallop
El paisatge i les possibles alternatives recomanades
Les excavacions confirmen que la zona de Xies té vestigis que daten des del neolític fins a l'edat mitjana
Els veïns afectats pel projecte de Vinallop volen sondejar el nou govern municipal de Tortosa
El mapa del golf a la terra del nus blau

JA N'HI HA PROU!

Assemblea de Plataformes de les Terres de l'Ebre
dissabte 1 de desembre a les 19:00h a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa


Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia
Coordinadora Anticementiri Nuclear
Salvem la Mar de l'Ebre
Plataforma per la defensa de la Terra Alta
Plataforma en Defensa de l'Ebre


[escolta la falca]

el dissabte, el Casal no s'obrirà fins les 21:00h
(quan s'haurà acabat l'assemblea)


dimecres, de novembre 21, 2007

la repressió policial a Catalunya

Aquest proper divendres 23 de novembre, a les 20:30h el Casal Popular Panxampla organitza la xerrada Repressió policial a Catalunya, amb David Fernàndez i Ariadna Castanyer.

La xerrada servirà per valorar l’actualitat i els últims casos repressius més significatius: la crema de fotos del rei i l’actuació de l’Audiència Nacional, el control desmesurat de les darreres manifestacions a Barcelona, la darrera manifestació antifeixista de Barcelona, els joves processats per traure la bandera espanyola del castell de Montjuïc, el processament d’un membre de la Brigada d’informació de la Policia Nacional (l’anomenat Grup 6)... són suficients motius per escoltar una altra visió de la realitat, a la que difícilment des dels mitjans de comunicació majoritaris podem accedir.

David Fernàndez és autor del llibre Cròniques del 6, un llibre on s’evidencia que a Catalunya la policia, els Mossos d’Esquadra, sovint actua sense criteris racionals ni d’utilitat pública. Al llibre David Fernàndez denuncia com les tortures a comissaria, seguiments a persones de moviments socials, actuacions al carrer, escoltes telefòniques il·legals... dels mossos no han canviat amb el conseller Joan Saura, ans al contrari s’han reafirmat, i en alguns casos endurit. Però a Cròniques del 6, l’autor va més enllà i denuncia l’existència d’un grup policial, el 6, hereu de la brigada d’informació de la Policia Nacional, que actua al marge de qualsevol control polític ni públic.

Amb David Fernàndez es desemmascaren les clavegueres dels sistema, unes clavegueres que tampoc la conselleria de Joan Saura ha volgut netejar. A més a més David Fernàndez pertany als moviments socials de Barcelona i està molt vinculat a organitzacions antirepressives.
A l’acte també participarà Ariadna Castanyer, de la Plataforma de solidaritat amb Núria Pòrtulas, la noia gironina que que fa uns mesos va estar empresonada durant setmanes, sense judici i posteriorment deixada en llibertat. Aquest cas despertà al seu moment una gran commoció social a les comarques gironines i a la resta del país, l’Aridana ens explicarà aquesta història des d’una perspectiva diferent a la venuda pel discurs oficial.

PROU VIOLÈNCIES CONTRA les DONES

activitats organitzades a Tortosa en el marc de la diada del 25 de novembre, el proper dissabte 24 de novembre:

_ al matí sensibilització i informació al Mercat

_ a la tarda: parades, exposicions i informació a la Plaça de l'Àngel

_ a les 19:30h concentració i lectura del manifest

_ a les 23:00h projecció de la pel·lícula "solo mía" al Casal Popular Panxampla

hi participen:
BIDA, Casal Popular Panxampla, SEPC, Creu Roja Joventut, Maulets, Atzavara - Arrels i Càritas






manifest 25 de novembre de 2007
prou de violències contra les dones

Avui és 25 de novembre, Dia Internacional per l’eliminació de les violències contra les dones, Dia Internacional de la no-violència contra les dones, Dia Internacional en contra de la violència masclista... per activa i per passiva, dit d’una manera o dit d’una altra, el cert és que el dia d’avui, un any més, a nivell mundial, hi ha una reflexió sobre esta problemàtica i un rebuig i una denúncia social àmpliament reconeguda.

Amb tot, les violències contra les dones persistixen.

Però, en què es basa i com arriba la violència contra les dones?

La violència contra les dones se basa en les relacions de desigualtat i de poder dels hòmens sobre les dones, en el sexisme, en els rols i els estereotips de gènere, en la concepció de l’amor romàntic, en la necessitat de trobar la teua mitja taronja enlloc de saber-nos concebre com a taronges senceres, en la poca cultura que tenim en saber resoldre els conflictes sense violència...

La violència exercida contra les dones arriba, no sempre però sí la majoria de les vegades, per marits o exmarits, companys o excompanys sentimentals. Sovint se comença a manifestar ben bé al principi de la relació de parella, amb tot un seguit d’abusos, controls, mensypreus, insults, ridiculitzacions, xantatges emocionals... Tot plegat petites violències(?), microviolènciès i maltractaments que cal que no s’incorporen com a normals dins la relació i que cal saber detectar i previndre.

A mesura que anem incorporat nous models de relació interpersonals basats en el respecte, la llibertat, l’autoestima, la igualtat entre hòmens i dones, el respecte a la diversitat sexual, la importància de la cura, la resolució no violenta de conflictes... estarem avançant cap a unes relacions basades en els bons tractes, sens dubte, l’antídot de la violència.


Durant estos dies segur que podrem llegir articles i més articles d’opinió, xarrades i manifestos que aborden i denuncien la violència contra les dones. Podrem entendre que se manifesta de moltes maneres, cada dia, en diferents àmbits, privat i públic, individual i col·lectiu, de manera evident i de manera més subtil... i que la violència contra les dones pot ser física, psicològica, emocional , sexual...

Entendrem que violència contra les dones és també la pobresa, l’atur i la precarietat laboral, la desigualtat de drets i condicions laborals respecte l’home; el no reconeixement del treball reproductiu i de cura, les dobles i triples jornades laborals que hem de realitzar perquè el repartiment de les faenes domèstiques no és equitatiu, la invisibilitat a què ens veem sotmeses i la poca presència pública.

Entendrem que també és violència l’haver de tindre temor a no ser agredides per la simple condició de ser dona, la coacció, les relacions abusives, la violació, la mutilació, l’assetjament sexual i laboral ...

També la incapacitat de poder decidir respecte qüestions que només ens afecten exclusivament; el llenguatge sexista que ens ignora, ens ridiculitza o ens equipara a un objecte de desig, de la mateixa manera que ho fan tantes i tantes imatges publicitàries ; els acudits masclistes, els models de “bellesa” que imperen i que ens bloquegen l’autoestima, l’educació que continua sent sexista i que encasella les persones en rols estereotipats.


Avui, 25 de novembre, pels bons tractes, a tot arreu, tot l’any, PROU DE VIOLÈNCIES CONTRA LES DONES.

assemblea de plataformes en defensa del territori

> Manifestació de les plataformes a Tortosa

Les cinc plataformes ciutadanes de les Terres de l'Ebre van confirmar ahir que faran un front comú per rebutjar les «agressions» que amenacen el territori. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), la Coordinadora Anticementiri Nuclear, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, la plataforma de la Terra Alta i la plataforma Salvem la Mar de l'Ebre han convocat una assemblea unitària, l'1 de desembre a Tortosa, per analitzar projectes com ara el Xerta-Sénia, el cementiri de residus nuclears, el dipòsit submarí de gas i l'allau de projectes eòlics. De fet, l'assemblea servirà per preparar la manifestació conjunta que es farà el 15 de desembre, també a Tortosa, amb el lema «Ja n'hi ha prou».

Un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello, va explicar que la manifestació no vol ser una prova de força, sinó un toc d'atenció a les forces polítiques, que han ignorat les plataformes de l'Ebre quan han actuat separadament. «La unió fa la força», va remarcar Panisello, que també va lamentar que els canvis als governs municipals i també a la Generalitat no hagin afavorit ni el diàleg ni el reequilibri territorial. De fet, l'objectiu de la manifestació unitària és aconseguir un efecte semblant a la mobilització de Móra d'Ebre i Móra la Nova, el febrer del 2001, que va aplegar més de 25.000 persones contra el projecte de la central tèrmica d'Enron, el transvasament i l'antic mapa eòlic. En aquest sentit, el portaveu de la plataforma de la Terra Alta, Xavier Fortuño, va recordar que diumenge hi ha una marxa a la Fatarella contra la massificació eòlica i la construcció de la línia d'evacuació. A més, va valorar que les novetats sobre el macroabocador de Tivissa justificarien la refundació de la plataforma de la Ribera d'Ebre, dissolta perquè la gent es va sentir traïda quan va entrar en funcionament.

[el Punt, 21 de novembre de 2007]


diumenge, de novembre 11, 2007

presentació del segon número de la revista
PANXAMPLA, moviments socials i alternatives

presentació del segon número de la revista Panxampla
divendres 16 de novembre a les 20:30h al Casal Popular Panxampla

amb Ignasi Blanch
il·lustrador i professor, Premi Crítica Serra d'Or 2006 pel llibre "Vull una Corona"
autor de la portada i de les il·lustracions de "la jota a la plaça"

i Juan Manuel Sánchez Gordillo
Alcalde de Marinaleda (Andalusia) pel CUT-BAI (Colectivo de Unidad de los Trabajadores)
autor de l'article: la utopia es conquesta

dissabte, de novembre 10, 2007

buscant alternatives...
segon número de la revista panxampla

_editorial
Al monogràfic d’aquest número proposem una sèrie d’alternatives que demostren que un altre món és possible, però no des del discurs teòric sinó des de la pràctica i l’exemple de diferents experiències.

Som conscients que el problema és la lògica d’un sistema socioeconòmic injust i irracional. Un sistema que genera molts de beneficis que només es reparteixen entre una minoria. Un sistema que destrossa el medi ambient, que augmenta la precarietat laboral, que fa de la vivenda un negoci... i que a nivell mundial permet la mort diària de 100.000 persones per falta d’aliments i d’aigua.

La solució és canviar aquest sistema, el capitalisme, per un altre més solidari i equitatiu. Però com diu Marta Hannecker, vivim en un període històric reaccionari i conservador, on les idees revolucionàries reculen. Els mateixos partits que s’autoanomenen d’esquerres (ací en tenim tres) practiquen la política del possible, que només serveix per mantenir-los en les seues cadires institucionals.

I si bé, de moment, no podem acabar amb el monstre, sí podem intentar crear alternatives a la lògica capitalista.

Alternatives que necessiten de la participació activa de la gent. De l’esforç de trobar-se, discutir, consensuar, provar, equivocar-se... Les relacions que s’estableixen en aquests processos, les pràctiques socials, són fonamentals per anar transformant-nos i créixer com a persones. I per anar comprenent la importància del col·lectiu, de la comunitat i de relacionar-se amb la gent.

Uns processos on els veïns i veïnes immigrants s’han de veure com una oportunitat i no com una amenaça, que és com ho planteja el model dominant.

Els canvis només esdevindran des de la lluita col·lectiva. I és en aquesta lluita on anirem adquirint més consciència de la realitat, de la necessitat de construir un altre model. Davant de la desorientació social de la qual parla Martínez Gil, la creació d’alternatives és el nostre objectiu. Un objectiu que ha de ser evitar transvasaments, parcs eòlics o camps de golf, però que ha de tenir com a objectiu final transformar aquest sistema i aquesta societat.

Com diu Gordillo, l’objectiu és la utopia. Fer possible l’impossible. Lluitar avui per aconseguir que demà siga possible. Per superar el cinisme que avui anomenen civisme.

::sumari::

LA FOTO DENÚNCIA _2

Monogràfic
buscant alternatives _4
L’economia ecològica del territori _5
Joan Martínez Alier / Catedràtic d’Economia de la UAB
Cap a un model alternatiu en la producció d’energia elèctrica (II) _6
Sergi Saladiè / Geògraf i Professor de la URV
Els rius són per viure’ls _8
Francisco Javier Martínez Gil / Catedràtic d’Hidrologia i membre de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua
Agricultura sense verins _9
Albert Andrés / Llaurador i membre de la Cooperativa de productes ecològics Aigua Clara - Camí Nou
Turisme en espais naturals _10
Xavier Abril / Àrea d’Ús Públic del Parc Natural del Delta de l’Ebre
Mans a la feina _12
Pau Urenya i Micó / Espai per la Desobediència a les Fronteres i Professor de Filosofia
La utopia es conquesta _14
Juan Manuel Sánchez Gordillo / Alcalde de Marinaleda
Alternatives sociosindicals _16
Gonçal Bravo i Reig / Coordinadora Obrera Sindical

entrevista:
Lluís Llach _17
Carme Abril

internacional:
Hezbolà, després de la guerra del Líban _20
Carlos Sanchís / membre de Rebelión, Txacala i Cubadebate

Països Catalans:
Adolescències robades_22
Joves per l'Alliberament Gai

opinió:
El model Barcelona o el perill de morir d’èxit _24
Eva Fernàndez / Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona
El Pla Bolonya: un nou món arriba a la universitat _25
Lluc Salellas / Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

memòria històrica:
Acampada de dones per la pau_26
Olga Duran i Ester Baiges / membres del Col·lectiu de Dones de Tortosa

Cultura // LLIBRES
Del mal d’amor a la bona educació sexual_28
Rosa Sanchís / Professora d’Educació Secundària Col·lectiu Baubo
Llibres_29

lo racó de panxampla _31
portada: il·lustració d'Ignasi Blanch

dilluns, de novembre 05, 2007

PRESENTACIÓ de la PLATAFORMA en DEFENSA de les TERRES del SÉNIA
explicació de la situacuó actual del PROJECTE CASTOR

PRESENTACIÓ de la PLATAFORMA en DEFENSA de les TERRES del SÉNIA i explicació de la situacuó actual del PROJECTE CASTOR

dissabte 10 de novembre a les 19:00h

a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa

organitzen:
Plataforma en Defensa de l'Ebre
Plataforma Salvem la Mar de l'Ebre
Casal Popular Panxampla



dissabte, de novembre 03, 2007

el procés de pau al país basc (II)
"la proposta de l'esquerra abertzale"

Després de la xarrada "violència i política al país basc", a càrrec de Javier Villanueva (escriptor i col·laborador de les revistes Hika i Página Abierta), esta setmana completarem el cicle sobre "el procés de pau al País Basc" amb la xarrada: "la proposta de l'esquerra abertzale" a càrrec d'un membre de l'esquerra abertzale i militant d'ANV-EAE (Acció Nacionalista Basca), partit pel qual l'esquerra abertzale va demanar el vot les passades eleccions municipals.

En estes eleccions, el Tribunal Suprem va anular 133 candidatures d'ANV, amb la qual cosa només van poder presentar-se'n 123, malgrat això, ANV va convertir-se en la tercera força amb nombre de regidores i regidors a Euskadi, amb 337 edils, a només dos del PSE-PSOE. A més a més va convertir-se en majoritària en municipis on, històricament i fins la il·legalització de Batasuna, havia governat l'esquerra independentsta basca, com Arrastae, Pasajes, Oiartzun, Hernani, Ballibona o Elorrio. Per contra, a molts municipis on les seues candidatures van ser anulades pel Tribunal Suprem, els vots nuls van superar els vots de les formacions que governan el muncipi durant els propers quatre anys.


Des del Casal Popular Panxampla hem intentat amb estes dos xarrades donar una visió diferent a la que surt pels mitjans de comunicació majoritaris, des de dos perpectives diametralment diferents i mútuament crítiques.
Estadisticas Gratis