dimarts, de maig 01, 2007

dilluns 7 de maig >> s'aprova l'ordenança del "cinisme"

> L'ordenança de civisme de Tortosa provoca divisió d'opinions quinze dies abans de ser aprovada


El casal Panxampla s'hi oposa, però la federació de veïns demana que s'apliqui


GUSTAU MORENO. Tortosa


El govern municipal de Tortosa té previst aprovar el 7 de maig la nova ordenança pel bon ús de la via pública, i la controvèrsia està assegurada. Mentre la federació d'associacions de veïns fa temps que reclamava que l'Ajuntament posés al dia l'antiga normativa del 1985, el Casal Popular Panxampla ja ha advertit que s'oposarà a l'ordenança de civisme. Amb tot, el col·lectiu també ha anunciat que té previst presentar una proposta alternativa, per convertir el carrer en un lloc «públic i de convivència».


Un dels portaveus del casal Panxampla, Josep Sabaté, va lamentar ahir que la nova ordenança de Tortosa pretengui anar «més enllà» d'evitar les accions que dificulten la convivència entre els veïns. Segons Sabaté, el règim sancionador de la nova normativa propiciarà que els tortosins entrin en la dinàmica de denunciar-se mútuament, «perquè tothom dirà que el seu veí el molesta, i això sí que provocarà problemes de convivència». El portaveu també va criticar que l'Ajuntament vulga multar la mendicitat, «perquè és una política feixista, impròpia d'un govern d'esquerres». «Si realment no volen veure la pobresa, el que han de fer és treballar per eradicar-la, i no intentar esborrar-la del carrer», va afegir-hi. Sabaté va remarcar que els carrers han de ser un espai «per al coneixement, per a l'oci i la convivència», i no «espais freds i sense vida, totalment artificials». En la mateixa línia, Sabaté va denunciar la «progressiva privatització dels espais públics», i va posar en dubte que sancionin els partits per l'enganxada de cartells i pancartes, durant les diferents campanyes electorals. «Serà una ordenança per combatre la gent crítica, els joves i els més desfavorits», va insistir.

> «Ara volem que es faci complir»

El portaveu del casal Panxampla va avançar que contactaran amb diferents col·lectius i entitats veïnals altres ciutats catalanes, com ara Barcelona, Mataró i Berga, en què els ajuntaments ja han començat a aplicar ordenances de civisme. A més, Josep Sabaté va assenyalar que el casal Panxampla també vol parlar amb altres sectors de Tortosa que es puguin veure afectats per la nova normativa, amb l'objectiu de coordinar possibles accions. En canvi, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tortosa, Joan Alegria, va fer una valoració «molt positiva» de la possible aprovació de l'ordenança de civisme. «Feia temps que demanàvem una ordenança que inclogués els drets, els deures i les obligacions de tothom, perquè la normativa anterior s'havia quedat obsoleta», va afirmar Alegria. El president veïnal va remarcar: «Ara només cal que s'aprovi ràpidament i que comenci a aplicar-se, per millorar la convivència.» En l'únic en què van coincidir Alegria i Sabaté va ser per destacar que l'aprovació es faria en un clima clarament electoral.

[enllaç notícia, El Punt 21 d'Abril de 2007]
Estadisticas Gratis