dimecres, de gener 14, 2009

El Casal Panxampla al·lega que l'ordenança del bon ús de la via pública de Tortosa generarà 'conflictes ara inexistents'

Text Al·legacions

Extret de l'Avui
ACN / Jordi Marsal

El Casal Popular Panxampla de Tortosa ha presentat al·legacions a l'ordenança del bon ús de la via pública aprovada pel ple consistorial el passat 26 de novembre tot advertint que la seva entrada en vigor en els termes actuals generaria 'conflictes ara inexistents' obviant resoldre els problemes de convivència 'reals' apostant per la 'repressió' i la 'sanció'
El Casal Popular Panxampla de Tortosa ha presentat al·legacions a l'ordenança del bon ús de la via pública aprovada pel ple consistorial el passat 26 de novembre tot advertint que la seva entrada en vigor en els termes actuals generaria 'conflictes ara inexistents' obviant resoldre els problemes de convivència 'reals' apostant per la 'repressió' i la 'sanció'. En les 27 al·legacions, el col·lectiu reclama la modificació de set articles, la supressió de nous més i la creació de dos noves ordenances. Entre d'altres, demanen que els espais escolars puguin ser utilitzats per jugar quan no són ocupats i l'habilitació de les 21 cartelleres per a publicitat electoral com a espais de lliure expressió.

El portaveu del Casal Popular Panxampla, Jordi Curto, ha explicat que les al·legacions, que esmenen el document aprovat pel ple el passat mes de novembre en forma d'abecedari, de l'A a la Z, pretenen pal·liar el caràcter 'repressiu i sancionador' de la norma municipal tot advertint del perill que la seva aplicació pugui generar nous 'conflictes' veïnals. 'Que la gent estigui més pendent de l'ordenança i de les infraccions per denunciar-les en comptes de solucionar els problemes reals, que no tracta l'ordenança, d'una altra forma i com sempre s'ha fet', ha raonat.

El col·lectiu, que aposta perquè l'ús de la via pública sigui regulat per 'consens' i d'acord amb els usos que la ciutadania estableix amb el temps, ha insistit que la 'pressió social' resulta un instrument més eficient per donar solució als conflictes al costat d'articles que preveuen sancions de fins a 3.000 euros.

Així, el Casal Popular Panxampla proposa eliminar els articles de les ordenances que, consideren, 'atempten contra les llibertats de les persones'. Curto ha posat com a exemples la proposta de sancionar els jocs a la via pública tot exigint que el consistori posi a disposició de la ciutadania els espais disponibles dels col·legis, quan es troben desocupats, per poder-hi 'jugar lliurement'.

Habilitar les cartelleres electorals

El portaveu ha destacat també la necessitat que el consistori, en la línia de garantir l'exercici de la llibertat d'expressió, habiliti les 21 cartelleres, 'situades estratègicament per la ciutat' i que s'utilitzen només durant les campanyes electorals, perquè el ciutadans i entitats puguin manifestar-se lliurement. 'Ara només n'hi ha cinc. La democràcia s'ha de poder exercir els 365 dies de l'any i no només quinze dies cada quatre anys, quan hi ha eleccions', ha afegit.

També critiquen mesures com les sancions per poder agafar aigua de les fonts públiques -'s'ha de perseguir agafar aigua amb vehicles i cisternes però no que la gent pugui fer ús de les fonts públiques', ha dit Curto- o el fet de multar per reparar el cotxe al carrer -s'ha de perseguir embrutar, els abocaments a la via pública però no per reparar el cotxe', ha indicat.

Les al·legacions, a més, proposen que nou articles de les ordenances siguin refoses en dues de noves. D'una banda, una que aplegui les mesures de protecció i respecte al medi ambient -com emissions, abocadors, residus i contaminació acústica o lumínica- i, de l'altra, les mesures urbanístiques -com la regulació de la presència de taules, cadires, tendals i màquines d'aire condicionat a les façanes-.

El Casal Popular Panxampla ha presentat aquestes al·legacions aquest dimarts al migdia, l'últim dia de termini per fer-ho, en la línia d'intentar prolongar al màxim la seva possible entrada en vigor. Les esmenes, l'elaboració de les quals ha comptat amb l'assessorament de l'advocat Jaume Asens, que va obrir un contenciós contra l'Ajuntament de Barcelona per una normativa similar hauran de ser debatudes en comissió i la seva ratificació o no haurà de ser votada pels grups municipals en ple.

Amb tot, Curto ha lamentat que l'equip de govern s'hagi plantejat en cap moment esperar la resolució del contenciós-administratiu obert contra l'Ajuntament de Barcelona i que, consideren, podria quedar en 'entredit' si els jutges la desautoritzen. L'entitat, a més, ha deplorat el procés de participació per a la seva elaboració que va impulsar l'Ajuntament. 'Hi ha hagut reunions però per separat. No hem tingut un debat obert amb la gent interessada. Nosaltres no sabem res dels suggeriments dels veïns i dels partits ni ells dels nostres. A l'expedient, de fet, no s'han inclòs les propostes d'altres partits', ha criticat. El col·lectiu Skatosa i el grup municipal ICV haurien presentat també al·legacions al document.

Més premsa:

Teveon:
El Casal Panxampla presenta al·legacions a l’ordenança del bon ús de la via pública de Tortosa vore vídeo

El Punt:
L'ordenança de civisme de Tortosa no convenç els col·lectius juvenils
Estadisticas Gratis