dimecres, d’agost 24, 2011

Visca el Tradicionàrius de les Terres de l'Ebre!

Arriba el final d'agost , i amb ell una nova edició del Tradicionàrius a les Terres de l'Ebre, que enguany, per motius econòmics ha estat a punt de no poder-se celebrar. Finalment, però, amb bona intenció i moltes ganes l'hem salvat. Sense Tradicionàrius, no tindríem final d'estiu!

Agraïm sincerament la implicació de l'Ajuntament de Roquetes i de Túbal, els quals durant disset anys, enguany divuit, l'han impulsat i fet possible, juntament amb els diferents grups , entitats i persones que hem acudit a l'Hort de Cruells cada últim cap de setmana d'agost, cita ineludible i punt de referència de la música tradicional i popular de les Terres de l¡'Ebre i d'arreu dels Països Catalans.

Des de La Jota a la Plaça t'invitem a fer possiblexxx el Tradicionàrius un any més i de manera especial ens farà goig que t'animes a participar al taller de jota ballada que farem dissabte a les 19h i més tard, a la nit, a omplir amb natros la plaça a ritme de jota!

Programació de la festa| Esdeveniment al Facebookx

Visca el Tradicionàrius!

La Jota a la Plaçaxx

La “conspiració” de l'OTAN contra la revolució libia

Extret de Rebelion.org

La “conspiración” de la OTAN contra la revolución libia
Gilbert Achcar
Jadaliyya

En un editorial publicado en el Wall Street Journal (19/07/2011), Max Boot –autor e historiador militar neoconservador, conocido por su apoyo al “fomento de la democracia” a punta de pistola y ardiente defensor de la plena implicación militar de EE UU en Libia– se refirió a un artículo aparecido en el Financial Times (15/06/2011) que comparaba la actual campaña de bombardeos aéreos sobre Libia con la guerra aérea sobre Kosovo en 1999 para subrayar “la falta de potencia de fuego en la operación libia”. Boot comenta, abundando en la misma comparación con detalles adicionales:

“La guerra anterior apenas llegó a ‘Apocalypse Now’: estaba estrictamente delimitada por derecho propio. Sin embargo, al cabo de 78 días en Kosovo, los aliados de la OTAN habían aportado 1.100 aviones y realizado 38.004 misiones. Por el contrario, en Libia la OTAN sólo ha enviado 250 aviones y efectuado 11.107 incursiones. No es extraño, entonces, que al cabo de 78 días Slobodan Milosevic decidiera entregar Kosovo, mientras que después de 124 días, por ahora, Gadafi sigue aferrado al poder.”

seguir llegint...

Festes de Tortosa 2011

Un any més, des del Casal Popular Panxampla també volem participar activament en les festes de Tortosa. Enguany hem organitzat dos actes populars, el dijous vos esperem a la nit de jotes que hi haurà al carrer on tenim el Casal i el dissabte al Ball de Vermut que farem a la Plaça del Paiolet, a l'ombra del Monument a la Cervesa.

Ah, i el dilluns membres del
Casal participaran a la regata de muletes, amb la muleta del barri.

Bones festes!



dijous 1 de setembre // 21:00h
nit de jota al Panxampla amb La Jota a la Plaça al Casal Popular Panxampla

21:00h Sopar popular al carrer i en acabar seguim la festa.
Vine i participa: pots cantar, ballar, fer sonar el teu instrument... a ritme de jota!

Inscripció al sopar: aritmedejota@gmail.com // 637562752
Organitzen: La Jota a la Plaça i Casal Popular Panxampla


dissabte 3 de setembre // 12:00h
Ball de vermut
a l'ombra del Monument a la Cervesa

a la Plaça del Paiolet


Organitza:
Casal Popul
ar Panxampla
Col·labora: Moritz



Els cartells:

dimarts, d’agost 09, 2011

la Jota a la Plaça porta la cultura ebrenca fins a Grenoble

Dimarts, 9 d’agost de 2011

El ritme de jota de les Terres de l’Ebre ha estat present aquest cap de setmana a Grenoble (França), coincidint amb l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics que organitza tots els anys Adifolk en una ciutat europea diferent, des de fa 24 anys. Va ser gràcies a la participació en el certamen de La Jota a la Plaça, una proposta del Casal Popular Panxampla que pretén recuperar la dansa tradicional de les nostres terres en la seua vessant més popular i situar-la de nou a la plaça i el carrer, aconseguint -d’aquesta manera- que es torne a viure de manera participativa.

Així, una trentena de membres del grup (entre músics, cantadores i balladores) van viatjar des de diferents pobles de les Terres de l’Ebre fins a aquesta ciutat francesa a tocar dels Alps per donar a conèixer un element important de la cultura i la tradició del nostre territori, com són les jotes.

De fet, les diferents actuacions de La Jota a la Plaça –sobretot dijous i divendres al vespre- van ser tot un èxit de participació i van aconseguir fer ballar a ritme de jota a centenars de persones, tant dels altres grups participants en l’Aplec (més de vint) com veïns i veïnes de Grenoble, que es van apuntar a puntejar fins a caure rendides de cansament.

Per la seua part, els cantadors i cantadores també van portar fins a Grenoble -a través de les seves lletres- algunes reivindicacions ebrenques i catalanes, com la lluita de l’Ebre i el rebuig a les centrals nuclears i símbols franquistes. Alhora es va reivindicar la realitat nacionals dels Països Catalans amb la fermesa de la seua població. També les retallades socials van tenir el seu espai, i tot, amb l’alegria i la picaresca que la jota acompanya. Tot plegat, rebut amb gran entusiasme per part dels catalans i catalanes que viuen a l’Estat francès des de fa temps i per les que hi van venir per a l’Aplec, on moltes de les persones van descobrir una dansa i un cant, encara desconeguts per a moltes d’elles.

D’aquesta manera, les Terres de l’Ebre i, més concretament la jota, van poder estar presents en un esdeveniment de repercussió internacional, precisament en un any en què la jota comença a identificar-se i reconèixer-se també com a element propi de la cultura catalana.

Casal Popular Panxampla

La Jota a la Plaça






dimecres, d’agost 03, 2011

Al·legacions en contra de la declaració d'utilitat pública de la central eòlica dels Pesells d'Orta de Sant Joan

La Plataforma per a la defensa de la Terra Alta està recollint al·legacions en contra de la declaració d'utilitat pública de la central eòlica dels Pesells d'Orta de Sant Joan.

Podeu descarregar-vos l'arxiu adjunt, omplir-lo i retornar-lo abans del 15 d'agost, el podeu retornar a la Plataforma o deixar-nos-el a la bústia del Casal Popular Panxampla.




dilluns, d’agost 01, 2011

Jóvens ebrencs participen en un intercanvi sobre memòria històrica amb jóvens alemanys.

Un grup de jóvens de les Terres de l'Ebre, membres de Maulets i del Casal Popular Panxampla, realitzaran durant la primera quinzena d'agost un intercanvi polític i cultural amb el col·lectiu alemany Soziale Bildung, de la ciutat de Rostock. El col·lectiu, de caire social i centrat en la recuperació de la memòria històrica antifeixista, ha convidat el grup d'ebrencs a participar de l'esdeveniment amb l'objectiu d'intercanviar experiències i opinions sobre qüestions com el manteniment i la recuperació de la memòria històrica. Es tracta d'un tema polèmic en un país amb un passat recent tant complex com és Alemanya i que alhora recentment ha tornat a l'ordre del dia a les Terres de l'Ebre degut a la negativa de l'Ajuntament de Tortosa de retirar el monument franquista del riu Ebre.




Estadisticas Gratis