dimarts, d’agost 09, 2011

la Jota a la Plaça porta la cultura ebrenca fins a Grenoble

Dimarts, 9 d’agost de 2011

El ritme de jota de les Terres de l’Ebre ha estat present aquest cap de setmana a Grenoble (França), coincidint amb l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics que organitza tots els anys Adifolk en una ciutat europea diferent, des de fa 24 anys. Va ser gràcies a la participació en el certamen de La Jota a la Plaça, una proposta del Casal Popular Panxampla que pretén recuperar la dansa tradicional de les nostres terres en la seua vessant més popular i situar-la de nou a la plaça i el carrer, aconseguint -d’aquesta manera- que es torne a viure de manera participativa.

Així, una trentena de membres del grup (entre músics, cantadores i balladores) van viatjar des de diferents pobles de les Terres de l’Ebre fins a aquesta ciutat francesa a tocar dels Alps per donar a conèixer un element important de la cultura i la tradició del nostre territori, com són les jotes.

De fet, les diferents actuacions de La Jota a la Plaça –sobretot dijous i divendres al vespre- van ser tot un èxit de participació i van aconseguir fer ballar a ritme de jota a centenars de persones, tant dels altres grups participants en l’Aplec (més de vint) com veïns i veïnes de Grenoble, que es van apuntar a puntejar fins a caure rendides de cansament.

Per la seua part, els cantadors i cantadores també van portar fins a Grenoble -a través de les seves lletres- algunes reivindicacions ebrenques i catalanes, com la lluita de l’Ebre i el rebuig a les centrals nuclears i símbols franquistes. Alhora es va reivindicar la realitat nacionals dels Països Catalans amb la fermesa de la seua població. També les retallades socials van tenir el seu espai, i tot, amb l’alegria i la picaresca que la jota acompanya. Tot plegat, rebut amb gran entusiasme per part dels catalans i catalanes que viuen a l’Estat francès des de fa temps i per les que hi van venir per a l’Aplec, on moltes de les persones van descobrir una dansa i un cant, encara desconeguts per a moltes d’elles.

D’aquesta manera, les Terres de l’Ebre i, més concretament la jota, van poder estar presents en un esdeveniment de repercussió internacional, precisament en un any en què la jota comença a identificar-se i reconèixer-se també com a element propi de la cultura catalana.

Casal Popular Panxampla

La Jota a la Plaça






Estadisticas Gratis