dimecres, de setembre 14, 2011

Demanem la independència al carrer aquest 11 de setembre

Article de Xavi Rodríguez, membre del Casal Popular Panxampla

Per la diada nacional i la 4a marxa de torxes per la independència que es farà a Tortosa el proper dissabte 10 de setembre, es fa necessària una mobilització que surta al carrer per evidenciar que l’independentisme és sociològicament emergent i majoritari, i que aposte clarament per posicions rupturistes. Cal més carrer, perquè als líders polítics catalans els hi falten conviccions independentistes.

Dos són els punts bàsics per treballar i consolidar una majoria independentista social, i en cap dels dos punts el govern català actua com caldria. El primer punt fa referència a treballar per millorar les condicions de vida de les persones. Les darreres enquestes diuen (juny de 2011 Centre d’Estudis d’Opinió) que els principals motius per voler la independència de Catalunya són la capacitat i desig d’autogestió econòmica, la voluntat de viure millor, guanyar capacitat de decisió i de suficiència... i no tant les qüestions identitàries. Així, des d’una òptica independentista, garantir i millorar la sanitat i l’educació pública i els serveis socials de la població, amb una major cultura democràtica i participativa, són l’únic camí per augmentar el sentiment de pertinença al país i les opcions independentistes. Si la gent més necessitada que no se sent catalana, no percep el beneficis socials i polítics de viure en un país diferent, difícilment es podran sumar al projecte nacional. Però, què fa el govern català? Aplicar mesures neoliberals, com només Esperanza Aguirre ha aplicat a l’estat espanyol, que perjudiquen bàsicament la gent més desfavorida i humil i l’allunya de valorar la independència de manera positiva, com un valor afegit.

El segon punt és la poca convicció per respondre a l’ofensiva espanyolista del PP i PSOE. Ja fa anys que l’estat espanyol no s’amaga, i cada vegada actua de manera més descarada. Només en un any la sentència de l’estatut i tot el show del tribunal constitucional, la persecució de TV3 al País Valencià, les sentències contra el model educatiu català d’immersió lingüística o la reforma de la constitució són arguments prou contundents. Però també hi ha dades contundents. Al 2008 l’estat espanyol va robar a Catalunya 22.000 milions d’€ (un 10% del PIB), és a dir, 3000€ per cada habitant (el pressupost de la Generalitat fou només de 37.000 milions d’€ al 2009). I serveixen aquests diners per millorar la cohesió territorial a l’estat espanyol? Es destinen a la solidaritat amb les zones més empobrides de l’estat? La resposta és no. L’economista Germà Bel explica al seu llibre Madrid, capital París que la política espanyola d’infraestructures i inversions es dissenya a Madrid amb els nostres impostos amb l’únic objectiu centralista de convertir Madrid en capital total d’Espanya, a costa del progrés econòmic de la resta de l’estat. Els criteris per construir autovies, trens d’alta velocitat i gestió centralitzada d’aeroports només ha respost al criteri polític de més Espanya (és a dir Madrid) i menys estat plural. Ja fa anys que aquest maltracte de l’estat a Catalunya és escandalós, però mai com ara no hi havia tants exemples i dades per explicitar-lo.

Per què es parla de sentit de la responsabilitat, centralitat, concert econòmic...? Per què no es defensen els interessos de Catalunya i de la seua població? Per què quan l’estat espanyol és més espanyol que mai, arruïnat i humiliat a Europa i sense perspectiva de futur ni autoritat moral no hi ha un posicionament contundent i clarament català?

Doncs perquè qui governa està més interessat a defensar els interessos econòmics de la gran burgesia catalana, que és espanyolista (els mateixos interessos de la dreta espanyola que defensen PP i PSOE). Ni el catalanisme ni el benestar de la població catalana són arguments més importants per l’actual govern català. Per això sorprèn la ingenuïtat de moltes propostes independentistes que de bona fe parlen d’un gran front patriòtic i sobiranista amb CiU al capdavant. Per davant del patriotisme, el partit de govern té consciència de classe, i aquesta té massa interessos a Madrid.

Per això és necessari i molt important sortir al carrer aquest 11 de setembre. Per defensar una aposta independentista que sàpiga incloure les demandes socials i valenta per enfrontar-se a l’espanyolisme. Una proposta inclusiva que ajude a augmentar la majoria social independentista. Només des del carrer és pressionarà en aquesta direcció, el parlament no ho ha fet i no ho farà. Aquest país va tenir 23 anys de pujolisme on les reivindicacions nacionals foren silenciades i adormides en nom de la por i el seny català, 7 anys de tripartit que van decebre les esperances independentistes i un “govern dels millors” que pareix disposat a seguir renunciant en nom de la moderació i el consens amb Madrid. Renúncies com les que abandonaren el concepte Països Catalans, mutilant i afeblint el nostre país (quan més petit és un país major és la seua feblesa).

Per tot això, és el carrer l’únic disposat a dir que el nostre país no té temor i que només hi ha un camí, la independència i uns serveis socials de qualitat i per a tothom. I des del carrer també reivindiquem que els Països Catalans són una realitat històrica, cultural i nacional.
Estadisticas Gratis