dimarts, de desembre 28, 2010

Un centenar de persones en defensa de la llengua a Tortosa

L'estocada al model d'immersió lingüística de Catalunya que suposen les tres sentències del Tribunal Suprem, tot instant la Generalitat a considerar el castellà llengua vehicular de l'ensenyament junt amb el català, han desfermat ràpides mobilitzacions de la societat civil. A Tortosa, la concentració va tenir lloc ahir a la plaça de l'Ajuntament, convocada pel Casal Popular Panxampla. L'encarregat de llegir el manifest va ser l'estudiós de la llengua Joan Beltran, autor de diverses obres sobre el català de l'Ebre i del Maestrat, l'activista i filòloga Carme Abril, va ser l'encarregada de conduir l'acte. Abril, va instar a la desobediència del professorat, també va emplaçar els ajuntaments del territori a fer mocions contràries i a declarar-se moralment exclosos de la Consitució Espanyola, com ja han fet més d'un centenar de municipis.

Un centenar de persones amb senyeres i estelades es van aplegar al voltant d'una pancarta en què es llegia el lema Contra les imposicions espanyolistes: defensem el català a les aules i al carrer. A més d'activistes del casal Panxampla, d'Òmnium Cultural i de Maulets, hi havia professors i directors d'escoles; escriptors com Emigdi Subirats i Jesús Tibau; el coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó; l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas; l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el candidat d'ERC a l'alcaldia tortosina, Josep Felip Monclús, i el portaveu d'ICV a Tortosa, Jaume Forcadell.

També hi va haver una concentració a Alcanar i, el proper 29 de desembre se'n farà una a Deltebre. Des del Casal Popular Panxampla s'està coordinant la recollida d'adhesions i diverses entitats cíviques i culturals, clàustres escolars o partits polítics hi estan donant suport.

Joan Beltran i Carme Abril


Diversos càrrecs polítics van participar a la concentració
Un centenar de persones a la concentració
Estadisticas Gratis