dilluns, de juliol 06, 2009

"Gràcies, Mossos, per augmentar-me l'autoestima"

Carta de Xavi Rodríguez

El passat divendres 26 de juny, dues persones penjàrem una pancarta al monument franquista del riu Ebre a Tortosa, que deia Feixisme és homofòbia, com a acte de reivindicació pel dia 28 de juny (Diada de l’alliberament gai, lesbià i transsexual).

Només sortir del riu, dos Mossos d’Esquadra ens demanaren la documentació i ens retingueren durant quasi una hora per comprovar els nostres documents identificatius. També identificaren tres persones més que ens havien acompanyat. Fins i tot demanaren reforços, un cotxe patrulla, per identificar un altre grup de quatre persones que miraven des de la carretera, i que gràcies a l’eficàcia policial foren identificades. És a dir, la Generalitat de Catalunya va pagar quasi una hora de dos agents i gairebé mitja hora d’una patrulla perquè dues persones estàvem penjant una pancarta que deia una veritat com una casa. I en cap moment ens negàrem a identificar-nos ni fórem irrespectuosos.

Desconec si el fet de retenir-nos és una responsabilitat política o tècnica. Si és política, haurem de pensar que Iniciativa per Catalunya s’ha tornat un partit homòfob? I si la responsabilitat és tècnica, quin estat de dret es pot permetre el luxe de retenir durant quasi una hora dues persones per penjar una pancarta que denuncia l’homofòbia? O es pot retenir durant quasi una hora tres persones per mirar com es penja una pancarta?

I més graciós encara és el final. Arribaren dos policies més, aquests locals, i ens digueren que els Mossos no tenien competències perquè l’acció era responsabilitat de la policia local. Això em du a pensar que potser els Mossos d’Esquadra no saben què fer i busquen entreteniments per justificar el sou. I em fa qüestionar la necessitat que té Catalunya de pagar el sou als ja 15.000 mossos, quan cada vegada tenim menys recursos per altres àrees molt més importants i eficaces com són l’educació i la sanitat.

I aquí no acaba la història, perquè finalment ens podria multar l’Ajuntament perquè segons l’ordenança del civisme no es poden penjar pancartes en llocs no autoritzats. I què hi ha al pont del col·legi Ferreries? Una pancarta que demana el vot per al PP, també en un lloc no autoritzat i des de fa quasi dos mesos! Ha multat l’ajuntament de Tortosa el PP? Segur que no. Això demostra que l’ordenança del civisme tortosina no és una llei objectiva feta per millorar la convivència ciutadana, sinó una eina redactada amb la suficient ambigüitat perquè el mateix acte puga ser multat en funció de qui el faça.

Finalment voldria agrair als mossos haver augmentat la meua autoestima durant aquesta setmana. Quatre policies pendents de mi durant quasi una hora! No sé a qui donar les gràcies, però potser seria millor, reduir despeses inútils. I que s’ho facen mirar els responsables polítics, perquè no és seriós.

Xavier Rodríguez és membre del Casal Popular Panxampla i veí de l'Ampolla.
Estadisticas Gratis