dijous, de setembre 25, 2008

NI VIOLÈNCIA NI XENOFÒBIALes concentracions de joves de fa dos setmanes a la zona dels pubs de Tortosa en resposta a les agressions rebudes per altres joves, va ser una reacció autoorganitzada espontània davant d'una situació d'indefensió.

Però aquesta resposta popular espontània hauríem de valorar si és l'adequada, si aporta solucions de convivència, i preguntar-nos què hauria passat si no hagués intervingut, aquesta vegada sí, la força pública.

Pensem que la solució hauria d'anar per camins de denúncia i d'autoorganització no violenta, buscant complicitats amb tota la comunitat, incloses les persones o grups vinculades amb els o les agressores.

Amb una setmana s'ha convocat una manifestació que l'autoritat municipal qualificava de rumor, després de qualificar les incidents als pubs de bretolada. Esperem dels responsables municipals millors anàlisis per poder afrontar amb millors condicions els fets i trobar solucions reals enlloc d’intentar amagar el problema existent.

La manifestació ha permès l'expressió de la violència, xenòfoba i feixista. No tots i totes les joves van sentir-s’hi còmodes, de fet, algun dels propis manifestants va patir la intimidació i va ser objecte d'agressions físiques i verbals per portar símbols antifeixistes. Moltes i molts dels joves tampoc van estar d'acord amb les destrosses o amb els eslògans xenòfobs que s'hi van escoltar. Molts joves el que volien era fer-se sentir i això és el que cal que es faci, abandonant posicions paternalistes per part de l’administració.

Ens amoïna que els moviments ultradretans han aprofitat ràpid la situació per difondre i promoure els seus discursos racistes i el seu tarannà violent, entre una població sensible i en un moment de definició de la pròpia personalitat.

Sembla ser que a cap de les parts implicades els ha quedat clar que la violència ataca de forma letal els principis bàsics de la convivència. Estem davant d'una situació preocupant, i hauríem de saber donar una reacció ràpida i urgent per part de la societat civil i també de l'administració, la qual hauria de recórrer a fórmules més dialogants i efectives que l’acció repressiva dels cossos policials.

Des del Casal Popular Panxampla entenem que cal un debat i una reflexió seriosa i serena, i mai és tard quan esta reflexió compartida arriba. Són moltes preguntes i les respostes són complexes i la societat civil ha de ser protagonista actiu d’este debat, i ha de dur-ne la iniciativa. Així doncs, farem els possibles per articular un debat social, on hi participen tots els agents necessaris per tal trobar solucions reals i duradores.

Al mateix temps convidem a la ciutadania a participar a la taula redona sobre el paper de les “ordenances per regular la convivència a l’espai públic” que hem organitzat des del Casal Popular Panxampla per al pròxim disset d'octubre a la biblioteca de Tortosa.

Només una convivència fonamentada en el diàleg i el coneixement mutu i la solidaritat esborrarà la sensació d'amenaça en què moltes persones se senten immerses.

Lo carrer és per a tothom.

Ni violència ni xenofòbia.

Tortosa, 23 de setembre de 2008

Estadisticas Gratis