dijous, de febrer 08, 2007

[roda de premsa] noves al·legacions contra el camp de golf i la urbanització> Els veïns afectats pel camp de golf de Vinallop diuen que l'última aprovació és nul·la

El casal Panxampla també torna a presentar al·legacions

GUSTAU MORENO. TortosaEls veïns afectats pel projecte del complex turístic de Vinallop i el casal popular Panxampla van presentar ahir les seues al·legacions a l'última requalificació urbanística aprovada per l'Ajuntament de Tortosa. Segons els afectats, la modificació puntual del pla d'ordenació urbana municipal (POUM) és nul·la perquè el nou pla encara no ha entrat en vigor.
Un dels portaveus dels veïns afectats pel camp de golf de Vinallop, Joaquim Escoda, va explicar que les seues al·legacions inclouen un informe realitzat per un especialista en qüestions urbanístiques, que afirma que l'Ajuntament de Tortosa està vulnerant la llei d'urbanisme. En aquest sentit, va recordar que l'Ajuntament ja va haver de desfer al desembre la modificació puntual de l'aprovació provisional del POUM, del 2 d'agost, en què havia inclòs el projecte de la societat Tortosa Golf Resort. Aquell mateix dia, l'Ajuntament havia rebut la notificació oficial de l'aprovació definitiva del POUM, i per tant la modificació puntual del sector del Mas de Xies havia de fer-la sobre l'última versió del pla. Aquesta revocació de l'acord va obligar l'Ajuntament a aprovar, tot seguit, la modificació puntual del pla general, ja aprovat definitivament, amb la corresponent obertura d'un nou període d'al·legacions.
«Però aquesta aprovació també és nul·la de ple dret, ja que el POUM encara no és un document executiu», va insistir a dir Escoda. De fet, les al·legacions dels veïns recorden que la comissió territorial d'Urbanisme hauria d'haver donat primer la seua conformitat al text refós del POUM, que també hauria de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Escoda també va denunciar que els veïns que es neguen a vendre els seus terrenys estan rebent tot tipus de pressions per part de la promotora. «El sector té 86 parcel·les, i encara hi ha 61 propietaris que no hem venut», va dir, abans d'assenyalar que l'empresa té una opció de compra sobre la majoria dels terrenys, que en total són 1,2 milions de metres quadrats. Per la seua banda, la portaveu del casal Panxampla, Rosa Andreu, va explicar que el col·lectiu també ha tornat a presentar al·legacions al projecte. Segons Andreu, l'Ajuntament és «incompetent» i afavoreix un projecte insostenible, amb 1.130 habitatges.

El Punt (8 de Febrer de 2007)

NOTICIAS Tortosa

El col·lectiu Panxampla i els veïns afectats tornen a presentar al·legacions contra la urbanització i camp de golf de Vinallop

El Casal Popular Panxampla i els veïns afectats han tornat a presentar al·legacions contra la urbanització i camp de golf projectat a la zona del Mas de Xies de la pedania tortosina de Vinallop després que el consistori tortosí va haver de tornar a repetir l'aprovació inicial del projecte. Tot i que el gruix d'al·legacions són les mateixes que les presentades el passat mes de setembre, destaca el fet que l'aprovació inicial del projecte es considera nul·la de ple dret perquè no es pot aprovar definitivament una modificació d'un planejament que encara no ha entrat en vigor, com és el cas del nou POUM de Tortosa

ACN

Aquesta 'impossibilitat legal' la recull el paquet d'al·legacions presentades pels veïns afectats, assessorats per un advocat especialista en temàtica urbanística. Concretament, l'al·legació s'empara en l'article 62.1.e de la Llei 30/1992 que assegura que no es pot aprovar definitivament una modificació d'un planejament que no és executiu, una circumstància que es dóna en el moment que el text refós es publica al DOGC.

Segons aquests arguments, 'és improcedent que l'Ajuntament de Tortosa iniciï un tràmit de modificació puntual d'un document que no ha entrat en vigor legalment i que es desconeix quin serà el seu contingut final'.

Així ho ha detallat un dels veïns afectats, Joaquim Escoda, qui ha subratllat també que 61 de les 85 parcel·les de la zona afectada no han signat l'opció de compra. 'Ens estan forçant a vendre al preu que ells volen o a entrar en una junta de compensació i nosaltres no volem marxar', ha assegurat Escoda que també ha denunciat que el preu que els hi ofereixen és 'molt baix' ja que estan comprant a preu de sòl rústic uns terrenys que en breu es convertiran en una zona urbana.

Per la seva part, el Casal Popular Panxampla també ha tornat a presentar al·legacions a aquesta projecte reiterant la base dels seus arguments en el fet que, el seu plantejament, contravé i incompleix l'actual Llei d'Urbanisme pel que fa al concepte de 'desenvolupament turístic sostenible', en la línia de fer un ús 'racional del territori i del medi ambient', conservant els valors naturals, paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals així com evitant la 'dispersió' del model d'ocupació territorial.

A més, la portaveu del col·lectiu Rosa Andreu ha denunciat la 'incompetència' de l'Ajuntament en la tramitació del procediment que es va haver de repetir perquè van sotmetre a informació pública una modificació puntual del POUM aprovat provisionalment i no de l'aprovació definitiva. A més, també han alertat que han exclòs de la tramitació el conveni urbanístic entre el consistori i la promotora que, segons denuncien, s'han de tramitar conjuntament. 'Si no són capaços de fer els seus tràmits com han de ser capaços de buscar projectes adients per a la ciutat', ha manifestat.

Pel que fa a la resta de continguts de les al·legacions, aquests recorden, a més, que el Pla Territorial Parcial de les Terres de l'Ebre (PTPTE) aprovat el 2001 tot i permetre de forma excepcional la requalificació de sòl lliure (terrenys agrícoles de secà i erms i conreus de regadius) per a camps de golf 'no permet la urbanització de terrenys'. En aquest cas, només podrien construir-se habitatges unifamiliars aïllats complementaris o secundaris a les activitats agropecuàries.

En síntesi, Panxampla argumenta que el model que proposa el projecte 'no té res a veure' amb el sistema de vida rural i agrari implantat a la zona i que el consistori 'obliga' als seus propietaris a transformar'. A més, retreu al consistori que per posar en marxa el projecte d'acord amb el PTPTE caldria revisar globalment el POUM i no únicament introduir-hi una modificació puntual, atesa la magnitud del projecte i les seves implicacions, i emparant-se en la jurisprudència del Tribunal Suprem.

L'entitat planteja també en les seves al·legacions les afectacions que el projecte pot produir en el paisatge per la seva ubicació en un promontori visible des de molts punts del terme municipal i el considera 'incompatible' amb la seva preservació visual. El foment de l'especulació urbanística que implica aquest tipus de projectes és un altre dels grans arguments contraris que plantegen les al·legacions; així com la contradicció que suposa el projecte per al compliment de la Nova Cultura de l'Aigua, o la incompatibilitat amb el jaciment arqueològic del pla de Sitges. En aquest punt, la portaveu de Panxampla, Rosa Andreu, ha explicat que hi ha un informe de Cultura que adverteix que a la zona s'hauria de fer abans una excavació per determinar o no la realització del projecte.

Les al·legacions s'han presentat contra l'aprovació inicial que el ple de l'Ajuntament va aprovar, el passat 4 de desembre, de la modificació puntual del POUM a la zona anomenada Mas de Xies a Vinallop. L'objectiu d'aquesta modificació és autoritzar la construcció d'un camp de golf i una urbanització amb més d'un miler d'habitatges a la promotora Tortosa Golf Resort SL que va signar un conveni urbanístic amb l'Ajuntament per desenvolupar aquest projecte.

Estadisticas Gratis