divendres, de gener 05, 2007

Presentació de la revista Panxampla

Canvi d'hora, enlloc de ser a les 19:30, serà a les 19:00h.
gràcies i perdoneu les molèsties


presentació de la revista
panxampla moviments socials i alternatives
amb la participació d'Arcadi Oliveres
(Professor d'Economia Aplicada a la UAB i President de Justícia i Pau, entrevistat al primer número de la revista)
El proper dijous 11 de gener presentem la revista Panxampla, editada pel Casal Popular Panxampla, amb el primer número ja imprès i amb l'objectiu de ser de periodicitat semestral. Adjuntem l'editorial on expliquem quins són els objectius de la publicació i el sumari. La revista comença amb un monogràfic "quin progrés i a quin cost?", en el què es posen sobre la taula les principals agressions al territori i després hi ha diferents seccions com: Memòria Històrica, Opinió, Entrevista, Països Catalans, Internacional, Cultura, Expressió Lliure i Lo Racó de Panxampla, al sumari també podreu vore les diferents persones i col·lectius que han col·laborat amb articles o fotografies.


( El 20 de gener es farà l'gnaguració del Casal Popular Panxampla, properament donarem més informació)

_editorial

El Casal Popular Panxampla ja és una realitat, un espai de trobada a les Terres de l'Ebre. I amb ell aquesta revista. El primer pas està fet, però queda la part més difícil, la continuïtat. Una continuïtat que necessitarà de la vostra col·laboració.
La revista vol ser un altaveu de l'esquerra social a les nostres terres. Amb la intenció de ser una eina de debat i comunicació que ajude a construir una societat més igualitària i respectuosa amb el medi, on les persones i els pobles puguen ser lliures.
A més, volem qüestionar el model de territori que grans empreses, amb la complicitat silenciosa de les administracions locals, estan impulsant. Un model que perpetua el concepte de terra productora d'energia per a la Catalunya rica, però que a més, va camí de transformar i destrossar els indrets amb més valor cultural, medi ambiental i paisatgístic.
El canvi ja és evident: projectes de camps de golf, invasió dels aerogeneradors, massificació constructora al Delta i a la costa, encariment desmesurat del preu de l'habitatge... I paral·lel a aquest procés, uns ajuntaments que no entenen el concepte de democràcia participativa i planifiquen aquestes transformacions sense consultar la població, i el que és pitjor, prioritzant els interessos econòmics del capital als interessos socials. El territori no es pot vendre, el volem per viure!
Per tot això, aquest primer número presenta un monogràfic amb les múltiples agressions que estan patint les nostres comarques. Alhora volem desemmascarar les mentides que se'ns vénen com el progrés, benefici social o atracció d'inversions. Per exemple, Ascó o Vandellòs tenen avui més població que abans de tenir les nuclears? Quin ha estat el progrés per a aquests pobles?::sumari::

MONOGRÀFIC:
quin progrés i a quin cost? _4


Plataforma en Defensa de l'Ebre _5 (Manolo Tomàs)

L'efecte Flix _6 (Francesc Visa)

Cap a un model alternatiu en la producció d'energia elèctrica _8 (Sergi Saladié)

Salvem lo paissatge de la Terra Alta _10 (Plataforma per la Defensa de la Terra Alta)

De productors elèctrics a enterradors nuclears _12 (Andreu Carranza)

Les Terres de l'Ebre en venda _13 (Xavi Rodríguez)

Els Plans de rehabilitació integral:
una altra forma d'especular? _14
(Observatori Crític de l'Habitatge)

Camps de golf _16 (Salvem la Bossarta)

ENTREVISTA:
Arcadi Oliveres _
18

INTERNACIONAL
Veneçuela, la revolució postergada _20
(Lucas Marco)

PAÏSOS CATALANS:
dones en moviment _22
(Neus Miró)

OPINIÓ:
Dret a l'autodeterminació dels pobles _24
(Víctor Alexandre)


MEMÒRIA HISTÒRICA
Apunts subjectius sobre identitat(s) ebrena(ques) _26
(Juli Loras)

CULTURA:
La jota a la plaça _28
(Ester Baiges)

Ovidi Montllor: ironia i tendresa _29 (Artur Gaya)

EXPRESSIÓ LLIURE
lo còmic i la foto denúncia _30 (Anna Rodríguez i Sisco)

LO RACÓ DE PANXAMPLA _31(Anna Sorribes)

PORTADA: Leonardo Escoda

La revista Panxampla és una publicació editada per l'Associació Cultural Casal Popular Panxampla, amb seu social al carrer Francesc Gil de Frederich, 6 baixos (43500) de Tortosa.

Estadisticas Gratis